Voormalig koetshuis in Hilversum

's-Gravelandseweg 41 /41a
1217EH Hilversum

Beschrijving van Voormalig koetshuis

Inleiding Voormalig KOETSHUIS uit 1855 in eclectische trant. Het pand is gesitueerd ten zuidwesten van het dubbele woonhuis 's-Gravelandseweg 41/41A en schuin ten opzichte van de P.C. Hooftweg. De zuidoostgevel grenst aan het kerkgebouw Albertus Perkstraat 4/4A. Omschrijving Voormalig koetshuis met gepleisterde gevels ter hoogte van één bouwlaag en een kapverdieping onder mansardekap met de noklijn schuin haaks op de weg. De kap is voorzien van gesmoorde Hollandse pannen, gesneden lijst en makelaar, alsmede een geprofileerde gootlijst. De rechthoekige plattegrond bevat een niet originele aangebouwde serre aan de noordoostzijde. De noordoostgevel bevat verder op de verdieping een venster met puntvormige bovendorpel. Aan de noordwestzijde bevinden zich de voormalige inrijpoort met deuren. In het dakvlak dakkapel met fronton en wangen. Aan de zuidwestzijde een deur en venster, twee vensters boven de begane grond. Waardering Het midden 19de-eeuwse voormalige koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als koetshuis in eclectische bouwstijl, kenmerkend voor de bouwtijd en als onderdeel van het complex "'s-Gravelandseweg 41/41A". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)