Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tbc-huisje van het open type, bestemd voor de nazorgpatienten in Hilversum

Gebouw

Loosdrechtse Bos 7
1213RH Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Tbc-huisje van het open type, bestemd voor de nazorgpatienten

Inleiding TBC-HUISJE (boshutje) van het open type, bestemd voor de nazorgpatienten, omstreeks 1927 gebouwd naar ontwerp van J. Duiker. Het zogenaamde boshutje is onderdeel van het complex Zonnestraal en bevindt zich naast de zuidwestgevel van de Pampahoeve en is exemplarisch voor de overige boshutjes die nog verspreid over het terrein staan, merendeels in gebruik als tuinschuurtje bij de woningen. Omschrijving Klein kubusvormig TBC-huisje opgetrokken uit horizontale en vertikale houten delen op een vierkante plattegrond onder een schilddakje met verhoogd middendeel voorzien van kleine uileborden. In de deels open voorgevel een halve deur onder luifel, geflankeerd door grote om de hoek lopende vensteropeningen. Waardering Het boshutje uit omstreeks 1927 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische waarde als grotendeels gaaf bewaard TBC-huisje en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zonnestraal, gebouwd naar ontwerp van J. Duiker. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522762
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tbc-huisje van het open type, bestemd voor de nazorgpatienten in Hilversum

Sanatorium Zonnestraal

Loosdrechtse Bos 7
Hilversum
In oorsprong axiaal-symmetrisch aangelegd geheel van losstaande gebouwen met verbindend wegenstelsel, ontworpen als sanatorium met voor- en ..

De Pampahoeve

Loosdrechtse Bos 7
Hilversum
Inleiding Het houten LANDHUIS 'De Pampahoeve' in Engelse Landhuisstijl is omstreeks 1911 gebouwd in opdracht van Smidt. Het huis is als bou..

Blokje van drie nazorgwoningen, onderdeel van het complex zonnestraal

Loosdrechtse Bos 27
Hilversum
Inleiding Blokje van drie NAZORGWONINGEN, onderdeel van het complex Zonnestraal en gebouwd naar ontwerp van B. Bijvoet in 1938-1939 in de t..

Gedenkbank

Loosdrechtse Bos 27
Hilversum
Inleiding GEDENKBANK ter nagedachtenis aan mevr. Eugenie van Moppes-Rose (1857-1932) uit omstreeks 1938, onderdeel van het complex Zonnestr..

begraafplaats zuiderhof

kolhornseweg 13
hilversum
Begraafplaats Zuiderhof. Toegangsweg met entree tussen 4 gemetselde pijlers, laanbeplanting, aula, voorhof met galerij en bassin, kantoor, d..

Kaart & Routeplanner