Blokje van drie nazorgwoningen, onderdeel van het complex zonnestraal in Hilversum

Loosdrechtse Bos 27
1213RH Hilversum

Beschrijving van Blokje van drie nazorgwoningen, onderdeel van het complex zonnestraal

Inleiding Blokje van drie NAZORGWONINGEN, onderdeel van het complex Zonnestraal en gebouwd naar ontwerp van B. Bijvoet in 1938-1939 in de trant van het Nieuwe Bouwen. De woningen waren bestemd voor de nazorgpatiënten die op Zonnestraal bleven werken en wonen met hun gezinnen. Het blokje is gesitueerd ten noordoosten van de oprijlaan, niet ver van de hoofdentree aan de Van Ghentlaan. Omschrijving De nazorgwoningen vormen een rechthoekig bouwvolume van twee bouwlagen onder plat dak met overstek. De noord, oost- en westgevel zijn opgetrokken in wit gesausde baksteen, de zuidgevel telt drie traveeën bestaande uit grote glaspuien met gesloten borstweringen tussen wit gesausde lisenen, die iets boven het platte dak uitsteken. In de asymmetrisch ingedeelde noordgevel beganegronds de entreepartijen met oorspronkelijke geverniste deuren en samengestelde stalen vensters met roedenverdeling. De deels in staal uitgevoerde verdiepingvensters zijn voorzien van uitzetramen en stolpramen. De grote radvensters met stalen kozijnen verlichten de achtergelegen trappenhuizen. De westgevel is geheel blind en in de oostgevel bevindt zich een grote dubbele deur. Waardering Het blok van drie nazorgwoningen is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zonnestraal. De vormgeving in de trant van het Nieuwe Bouwen is kenmerkend voor het oeuvre van B. Bijvoet en sluit stilistisch aan op de gebouwen van J. Duiker. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)