Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kruisheide in Hilversum

Woonhuis

Larixlaan 5
1213SZ Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1914


Beschrijving van Kruisheide

Inleiding VILLA, "Kruisheide", hoofdonderdeel van het complex "Kruisheide", in Neoclassicistische stijl, gebouwd naar het ontwerp van J. van der Lip in 1914 met verbouwing door W. Hamdorff in 1938. De villa is gesitueerd op een groot terrein tussen de Larixlaan, Bremlaan en de Utrechtseweg, aan de oostzijde van de Larixlaan. NB: De eigenaar heeft geen toestemming gegeven het pand te bezoeken en te documenteren. Omschrijving Villa, opgetrokken op vrijwel rechthoekige plattegrond met risalerend volume links aan de voorzijde en met latere aan- en verbouwen, waarvan de belangrijkste in 1938 werden uitgevoerd door W. Hamdorff, in rode baksteen onder samengestelde kap, bedekt met gesmoorde pannen. Het hoofdvolume, onder asymmetrische schildkap met de noklijn evenwijdig aan de weg, bevat twee schoorstenen op de hoeken van de nok. De houten vensters hebben een roedenverdeling. De iets risalerende middenpartij van de voorgevel (NW), is afgewerkt met natuursteen waarbij de rijk versierde bovenzijde de daklijst doorbreekt rond een ovaalvormig liggend venster. Ter weerszijden in het dakvlak een klein ovaalvormig venster. Op de begane grond een toegangsdeur met glas waarvoor een diefijzer in ondiepe portiek, geflankeerd door natuurstenen blokpilasters. Op de verdieping een venster. Het trappenhuis aan de linkerzijde wordt verlicht door drie lange, smalle vensters onder de daklijst. Risalerend een haaks op het hoofdvolume geplaatst bouwdeel onder steekkap aan de linkerzijde. De vensterpartij daarin op de verdieping op de westhoek steekt over en rust op bakstenen consoles. Aan de rechterzijde wordt het hoofdvolume geaccentueerd door een hoog opgaande risalerende schoorsteen, achter aanbouwen. Waardering De villa, hoofdonderdeel van het complex "Kruisheide", is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in Neoclassicistische bouwstijl uit 1914 naar het ontwerp van J. van der Lip met aan- en verbouwingen uit 1938 door W. Hamdorff, beeldbepalend gesitueerd op een groot terrein in het villapark Bosplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522750
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kruisheide in Hilversum

kasteel buitenplaats

Bremlaan 1
Hilversum
Inleiding Voormalig KOETSHUIS, behorende tot het complex "Kruisheide" waarin oorspronkelijk opgenomen een garage, koetshuis, stallen en koe..

Waterput met drinkbak, behorende tot het complex, 'Kruisheide'

Bremlaan 1
Hilversum
Inleiding WATERPUT MET DRINKBAK, behorende tot het complex, "Kruisheide", gebouwd in 1920 op het voorplein van het koetshuis in een herorie..

De Mijlpaal

Bremlaan 2
Hilversum
Inleiding WOONHUIS, genaamd "De Mijlpaal", gebouwd voor eigen bewoning met atelier in 1924-1925 in de trant van de Amsterdamse School door ..

De Wikke

Utrechtseweg 71
Hilversum
Inleiding VILLA 'De Wikke', gebouwd in 1926 door W.M. Dudok voor eigen bewoning ontworpen in zakelijk expressionistische bouwtrant. De vill..

Villa

Utrechtseweg 69
Hilversum
Inleiding VILLA, gebouwd in 1926 naar het ontwerp van W.M. Dudok, ondertekend door J.A. Verschuyl, in zakelijk expressionistische bouwtrant..

Kaart & Routeplanner