Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Hilversum

Woonhuis

Utrechtseweg 221
1213TR Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1916-1939


Beschrijving van woonhuis

Inleiding Voormalige CONGIERGEWONING, behorende tot het complex 'De Zwaluwenberg', gebouwd in de Engelse landhuisstijl in de periode 1914-1916 naar het ontwerp van F. Kuipers in opdracht van Jhr. de Pesters. De voormalige conciërgewoning staat aan de Utrechtseweg, ten noorden van de oprijlaan en is schuin ten opzichte van de weg gesitueerd. Omschrijving Voormalige CONGIERGEWONING, opgetrokken op een L-vormige plattegrond met aanbouw ter hoogte van een bouwlaag aan de zuidoostzijde, bestaande uit twee bouwlagen en een zolderverdieping onder mansardedak bedekt met rode leien. De risalerende topgevel aan de zuidoostzijde wordt afgesloten door een aangekapte mansardedak. Het overstekende dak rust op gesneden consoles. De dakkapellen worden segmentvormig afgesloten De gevels zijn wit gepleisterd, de gevelopeningen worden omlijst door natuursteen. De oorspronkelijke vensters bevatten glas-in-loodramen. Op de begane grond bevatten de vensters drie ramen, op de verdieping twee maal drie boven elkaar. De symmetrische voorgevel (NW) bevat in het midden een topgevel met schouders die de daklijst doorbreekt. Op de begane grond en de verdieping zijn drie vensteropeningen geplaatst. Het middelste raam van het venster in de top van de gevel wordt toogvormig afgesloten. In het dakvlak bevinden zich twee dakkapellen. De linker zijgevel (NO) bevat geheel links een deur met dubbel bovenlicht. Op de begane grond en de verdieping bevinden zich twee vensteropeningen. In het dakvlak is een dakkapel geplaatst. De rechter zijgevel (ZW) bevat op de begane grond en de verdieping twee vensteropeningen. De achtergevel (ZO) bevat op de begane grond de aanbouw met houten vensters en deuren. Het dak van de aanbouw is bereikbaar via een deur met dubbel bovenlicht in het hoofdvolume, geflankeerd door een venster aan de linkerzijde. In het dakvlak zijn twee dakkapellen geplaatst.In de risalerende topgevel aan de rechterzijde zijn enkele kleine vensters aangebracht. Waardering De voormalige congiërgewoning is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een congiërgewoning in de Engelse landhuisstijl naar het ontwerp van F. Kuipers en als historisch-ruimteijk onderdeel van het complex 'De Zwaluwenberg'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522748
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Hilversum

De Zwaluwenberg

Utrechtseweg 225
Hilversum
Inleiding VILLA, behorende tot het complex 'De Zwaluwenberg', gelegen op een heuvel, genaamd de 'Zwaluwenberg'. De villa is ver van de weg ..

De Zwaluwenberg

Utrechtseweg 225
Hilversum
Inleiding TUIN, ontworpen door B.C. van den Steenhoven in de jaren twintig, behorende tot het complex 'De Zwaluwenberg', bestaande uit een ..

Terrein waarin vier grafheuvels

-
Hilversum
Terrein waarin 4 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Boerderij met pannen zadeldak tussen bakstenen topgevels met beitels

Hoorneboeg 2
Hilversum
Boerderij met pannen zadeldak tussen bakstenen topgevels met beitels; voorgevel met roedenverdeling; zijgevels met door luiken gesloten vens..

Terrein waarin twee a drie grafheuvels

-
Hilversum
Terrein waarin 2 a 3 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Hilversum