Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in neoclassicistische stijl met vakwerkelementen in Hilversum

Boerderij

Soestdijkerstraatweg 145
1213VZ Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1850-1940


Beschrijving van Schuur in neoclassicistische stijl met vakwerkelementen

Inleiding SCHUUR, behorende tot het boerderijcomplex "Soestdijkerstraatweg 145", gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in neoclassicistische stijl met vakwerkelementen. De schuur is op kleine afstand aan de noordwestzijde van de boerderij gesitueerd. Enkele geveldelen zijn later vernieuwd. Omschrijving De schuur is opgetrokken ter hoogte van een bouwlaag en een kapverdieping op een rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de noordwestzijde onder doorgezet dakvlak van het zadeldak, bedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het voorste gedeelte van de in rode baksteen opgetrokken gevels is gepleisterd. De houten elementen van het voorste gedeelte, zoals windveer, schoren bovenaan de lisenen, en de luifel boven het venster in de zuidwestgevel zijn uitgevoerd in decoratief snijwerk. Het klavermotief is een terugkerend element in de luiken en de schoren. De voorgevel (ZW) bevat in het midden een venster in kruiskozijn met lage bovenlichten onder een luifel op gesneden steunen. De overstekende daklijst, met makelaar, waaronder beschot rond met luiken af te sluiten opening naar zoldergedeelte op het iets risalerende geveldeel boven de begane grond, en beschot verder naar voren geplaatst in de top, steunt op dubbele gesneden steunen die geplaatst zijn bovenaan de hoeklisenen. De linker zijgevel (NW) bevat achter het gepleisterde gedeelte de aanbouw waarin deuren en vensters. De rechter zijgevel (ZO) bevat in het voorste gedeelte een deur met bovenlicht met dubbele kruisroede. In het achterste gedeelte twee grote openingen en twee deuren. De achtergevel (NO) bevat enkele ramen en een deur. Waardering De schuur is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een schuur in neoclassicistische bouwtrant met een rijke, in vakwerk uitgevoerde, detaillering, gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw en als onderdeel van het boerderijcomplex "Soestdijkerstraatweg 145", gesitueerd in een bosrijke omgeving met bouwland aan de achterzijde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522745
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in neoclassicistische stijl met vakwerkelementen in Hilversum

Boerderij, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex 'soestdijkerstraatweg 145', gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in neoclassicistisch ..

Soestdijkerstraatweg 145
Hilversum
Inleiding BOERDERIJ, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex "Soestdijkerstraatweg 145", gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw..

Landhuis Middlesex met atelier

Soestdijkerstraatweg 110
Hilversum
Inleiding LANDHUIS MET ATELIER, hoofdonderdeel van het complex "Middlesex" en gebouwd in 1921 in expressionistische bouwtrant, door J. Lond..

Middlesex, garage

Soestdijkerstraatweg 110
Hilversum
Inleiding GARAGE, behorende tot het complex "Middlesex", gebouwd in 1921 in expressionistische bouwtrant, naar het ontwerp van J. London. D..

Middlesex, tuinhuis

Soestdijkerstraatweg 110
Hilversum
Inleiding TUINHUIS (broeikas), behorende tot het complex "Middlesex", gebouwd in 1921 in expressionistische bouwtrant, door J. London. De ..

Middlesex, theehuis

Soestdijkerstraatweg 110
Hilversum
Inleiding Voormalige THEEHUIS, behorende tot het complex "Middlesex", gebouwd in 1923 in expressionistische bouwtrant, naar het ontwerp van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in neoclassicistische stijl met vakwerkelementen in Hilversum