Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex 'soestdijkerstraatweg 145', gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in neoclassicistische stijl met vakwerkelementen, vrijstaand gesit in Hilversum

Boerderij

Soestdijkerstraatweg 145
1213VZ Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Boerderij, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex 'soestdijkerstraatweg 145', gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in neoclassicistische stijl met vakwerkelementen, vrijstaand gesit

Inleiding BOERDERIJ, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex "Soestdijkerstraatweg 145", gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in neoclassicistische stijl met vakwerkelementen, vrijstaand gesitueerd op grote afstand aan de noordzijde van de Soestdijkerstraatweg, aan de westzijde van een oprijlaan in een bosrijke omgeving, terwijl aan de achterzijde het bouwland ligt. Omschrijving Boerderij, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de zuidwestzijde ter hoogte van een bouwlaag en een hoge kapverdieping onder met riet gedekt ver overstekend zadeldak met schoorsteen op de nok en drie vleermuisdakkapellen in beide dakvlakken. Ankers bevinden zich onder de opduwrand. De gevels zijn wit gepleisterd op een plint, terwijl zij worden geleed door (hoek)lisenen, plint en gevelranden. Houten elementen, zoals windveren, schoren ter ondersteuning van het dak, de balkonbalustrade en de luifel aan de zuidwestzijde, en het kruishoutelement onder de vensters zijn uitgevoerd in decoratief snijwerk. De stolpvensters met luiken, en deuren met bovenlichten zijn van hout. Het klaverbladmotief is een terugkerend element in de luiken en de schoren. De symmetrische voorgevel (ZW) bevat de ingangspartij in de in het midden gesitueerde aanbouw. De dubbele houten deur in lisenenomlijsting bevat boven de bovenlichten een luifel in de vorm van een zadelkapje op gesneden schoren. Boven de aanbouw een balkon waarachter openslaande glasdeuren, omgeven door gesneden balustrade, rustend op een tandlijst en, aan de bovenzijde getorste, zuilen die op de hoeken van de aanbouw binnen het muurvlak zijn geplaatst. Vier stijlen ondersteunen het beschot onder het doorgezette deel van het zadeldak boven het balkon. In de zijgevels van de aanbouw een klein venster in gestucte omlijsting. Links en rechts van de aanbouw een venster in gestucte omlijsting. De linker zijgevel (NW) bevat in het linker gedeelte twee deuren, in het rechter gedeelte twee vensters. De rechter zijgevel (ZO) is ingedeeld in drie delen en bevat in twee delen een deur en een klein venster in het linker deel. De achtergevel (NO) bevat in het midden de omlijsting van de oorspronkelijke poort. Links en rechts een halfrond venster, op de kapverdieping de hooideur. Het dak steekt ver over waarbij de stammen onder het riet duidelijk zichtbaar zijn. Waardering De boerderij, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex "Soestdijkerstraatweg 145", is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een boerderij in neoclassicistische bouwtrant met een rijke, in vakwerk uitgevoerde, detaillering, gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw en gesitueerd in een bosrijke omgeving met bouwland aan de achterzijde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522744
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex 'soestdijkerstraatweg 145', gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in neoclassicistische stijl met vakwerkelementen, vrijstaand gesit in Hilversum

Schuur in neoclassicistische stijl met vakwerkelementen

Soestdijkerstraatweg 145
Hilversum
Inleiding SCHUUR, behorende tot het boerderijcomplex "Soestdijkerstraatweg 145", gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in neoc..

Landhuis Middlesex met atelier

Soestdijkerstraatweg 110
Hilversum
Inleiding LANDHUIS MET ATELIER, hoofdonderdeel van het complex "Middlesex" en gebouwd in 1921 in expressionistische bouwtrant, door J. Lond..

Middlesex, garage

Soestdijkerstraatweg 110
Hilversum
Inleiding GARAGE, behorende tot het complex "Middlesex", gebouwd in 1921 in expressionistische bouwtrant, naar het ontwerp van J. London. D..

Middlesex, tuinhuis

Soestdijkerstraatweg 110
Hilversum
Inleiding TUINHUIS (broeikas), behorende tot het complex "Middlesex", gebouwd in 1921 in expressionistische bouwtrant, door J. London. De ..

Middlesex, theehuis

Soestdijkerstraatweg 110
Hilversum
Inleiding Voormalige THEEHUIS, behorende tot het complex "Middlesex", gebouwd in 1923 in expressionistische bouwtrant, naar het ontwerp van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex 'soestdijkerstraatweg 145', gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in neoclassicistische stijl met vakwerkelementen, vrijstaand gesit in Hilversum