Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoningen, Veenshof zijde Nachtegaalstraat in Hilversum

Woonhuis

Nachtegaalstraat 21
1221KR Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1935-1936


Beschrijving van Arbeiderswoningen, Veenshof zijde Nachtegaalstraat

Inleiding Rijtje van acht WONINGEN, behorende tot het complex "Veenshof" als een van de drie rijtjes van in totaal 21 arbeiderswoningen, gebouwd in de periode 1935-1936 naar het ontwerp van N. Andriessen in de stijl van de Delftse School, gesitueerd aan de de Nachtegaalstraat. Omschrijving Rijtje van acht woningen, opgetrokken op rechthoekige plattegrond in gele baksteen ter hoogte van een bouwlaag en een kapverdieping onder hoog opgaand zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, bedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en schoorstenen op de noklijn. In de voorgevel (O) bevatten de woningen rechthoekige houten erkers, opgebouwd uit een middenraam en zijramen met horizontale roedenverdeling, op een bakstenen plint en waarboven in het dakvlak een dakkapel is geplaatst. De rechter woning aan de noordzijde bevat de toegangsdeur in een portiek in een smaller en lager opgetrokken volume. De achtergevels (W) van de woningen bevatten een driedelig houten venster, in oorsprong alle met roedenverdeling, een deur met zijlichten naar de achtertuin en een dakkapel, oorspronkelijk met roedenverdeling in de ramen. Waardering Het rijtje woningen is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven onderdeel van het complex "Veenshof", gebouwd in de eerste helft van de twintigste eeuw in de stijl van de Delftse school naar het ontwerp van N. Andriessen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522742
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoningen, Veenshof zijde Nachtegaalstraat in Hilversum

Rijtje van 5 woningen

Veenshof 18
Hilversum
Inleiding Rijtje van vijf WONINGEN, behorende tot het complex "Veenshof" als een van de drie rijtjes van in totaal 21 arbeiderswoningen, ge..

Rijtje van 8 woningen

Veenshof 2
Hilversum
Inleiding Rijtje van acht WONINGEN, behorende tot het complex "Veenshof" als een van de drie rijtjes van in totaal 21 arbeiderswoningen, ge..

Voormalige rooms-katholieke kerk Sint-Josephkerk

Pelikaanstraat 32
Hilversum
Inleiding Voormalige rooms-katholieke KERK 'St. Joseph', hoofdonderdeel van het complex "Veenshof", gebouwd in de periode 1935-1936 naar he..

Voormalige pastorie, behorende tot het complex 'Veenshof'

Minckelersstraat 28
Hilversum
Inleiding Voormalige PASTORIE, behorende tot het complex "Veenshof", gebouwd in de periode 1935-1936 naar het ontwerp van N. Andriessen in ..

Noordelijke woningreeks, jan van der Heijdenstraat 239/minckelersstraat 40-50/merelstraat 2

Jan van der Heijdenstraat 239
Hilversum
Noordelijke woningreeks, Jan van der Heijdenstraat 239/Minckelersstraat 40-50/Merelstraat 2. Symmetrisch op U-vormige grondslag opgezette w..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)