Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijtje van 5 woningen in Hilversum

Woonhuis

Veenshof 18
1221KP Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1935-1936
Architect: N. Andriessen


Beschrijving van Rijtje van 5 woningen

Inleiding Rijtje van vijf WONINGEN, behorende tot het complex "Veenshof" als een van de drie rijtjes van in totaal 21 arbeiderswoningen, gebouwd in de periode 1935-1936 naar het ontwerp van N. Andriessen in de stijl van de Delftse School, gesitueerd aan de oostzijde van de hof. Omschrijving Rijtje van vijf woningen, opgetrokken op rechthoekige plattegrond in gele baksteen ter hoogte van een bouwlaag en een kapverdieping onder hoog opgaand zadeldak met de noklijn noord-zuid lopend, bedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en schoorstenen op de noklijn. De woningen hebben stalen toogvormige vensters in de voorgevel en de trappenhuizen van de middenwoningen worden door topgeveltjes onder zadeldak geaccentueerd, waarin, in iets verdiept liggend rondboogvormig gevelvlak gevat, op de begane grond de deuren en in de top ronde vensters met kruisroeden. De woning op de zuidoosthoek is lager. De achtergevels van de woningen bevatten een driedelig houten venster, in oorsprong alle met roedenverdeling, een deur met zijlichten naar de achtertuin en een dakkapel, oorspronkelijk met roedenverdeling in de ramen. Waardering Het rijtje woningen is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven onderdeel van het complex "Veenshof", gebouwd in de eerste helft van de twintigste eeuw in de stijl van de Delftse school naar het ontwerp van N. Andriessen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522740
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijtje van 5 woningen in Hilversum

Arbeiderswoningen, Veenshof zijde Nachtegaalstraat

Nachtegaalstraat 21
Hilversum
Inleiding Rijtje van acht WONINGEN, behorende tot het complex "Veenshof" als een van de drie rijtjes van in totaal 21 arbeiderswoningen, ge..

Rijtje van 8 woningen

Veenshof 2
Hilversum
Inleiding Rijtje van acht WONINGEN, behorende tot het complex "Veenshof" als een van de drie rijtjes van in totaal 21 arbeiderswoningen, ge..

Voormalige rooms-katholieke kerk Sint-Josephkerk

Pelikaanstraat 32
Hilversum
Inleiding Voormalige rooms-katholieke KERK 'St. Joseph', hoofdonderdeel van het complex "Veenshof", gebouwd in de periode 1935-1936 naar he..

Voormalige pastorie, behorende tot het complex 'Veenshof'

Minckelersstraat 28
Hilversum
Inleiding Voormalige PASTORIE, behorende tot het complex "Veenshof", gebouwd in de periode 1935-1936 naar het ontwerp van N. Andriessen in ..

Noordelijke woningreeks, jan van der Heijdenstraat 239/minckelersstraat 40-50/merelstraat 2

Jan van der Heijdenstraat 239
Hilversum
Noordelijke woningreeks, Jan van der Heijdenstraat 239/Minckelersstraat 40-50/Merelstraat 2. Symmetrisch op U-vormige grondslag opgezette w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rijtje van 5 woningen in Hilversum

Foto's (1)