Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige pastorie, behorende tot het complex 'Veenshof' in Hilversum

Kerkelijk Gebouw

Minckelersstraat 28
1221KH Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1935-1936


Beschrijving van Voormalige pastorie, behorende tot het complex 'Veenshof'

Inleiding Voormalige PASTORIE, behorende tot het complex "Veenshof", gebouwd in de periode 1935-1936 naar het ontwerp van N. Andriessen in de stijl van de Delftse School en gelegen, omgeven door een tuin, aan de Minckelersstraat en Pelikaanstraat. Omschrijving De voormalige pastorie is samengesteld uit een volume van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg, een volume van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder steekkap met de noklijn evenwijdig aan de weg aan de oostzijde en een volume van een bouwlaag en een kapverdieping onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg aan de westzijde. De stalen vensters hebben een roedenverdeling. In de topgevel (N) met schoorsteen aan de rechterzijde bevindt zich op de begane grond de toegangsdeur onder bovenlicht met gekleurde glas-in-loodramen in portiek onder luifel op stalen steunen. Links en rechts is een vier-ruitsvenster in de gevel geplaatst. Op de verdieping wordt de loggia afgesloten door een rondboog. Rechts daarvan twee vier-ruitsvensters. Ter hoogte van de zolderverdieping een vier-ruitsvenster. In de noordgevel van het oostelijke volume bevatten de toogvormige vensters glas-in-loodramen. De oostgevel van het oostelijke volume is trapsgewijs opgebouwd. Vanuit het volume van een bouwlaag en kapverdieping wordt toegang gegeven tot een terras via openslaande deuren met zijlichten. De oostzijde kent verder vensteropeningen. In de westgevel van het hoge volume markeren een rond en een lang venster het trappenhuis. Rechts op de begane grond een dubbel zes-ruitsvenster, op de verdieping oorspronkelijk een deur met balkon, waarboven de gevel de daklijst doorbreekt. De westgevel van het westelijke volume bevat een risalerende houten vensterpartij over de zuidwesthoek, waarvoor een bloembak, visueel opgenomen in de plint. De topgevel aan de zuidzijde bevat openslaande deuren met zijlichten, op de verdieping een loggia achter rondboog en rechthoekige vensters. Waardering De voormalige pastorie is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een pastorie, gebouwd in de eerste helft van de twintigste eeuw in de stijl van de Delftse school naar het ontwerp van N. Andriessen en als onderdeel van het complex "Veenshof". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522739
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige pastorie, behorende tot het complex 'Veenshof' in Hilversum

Voormalige rooms-katholieke kerk Sint-Josephkerk

Pelikaanstraat 32
Hilversum
Inleiding Voormalige rooms-katholieke KERK 'St. Joseph', hoofdonderdeel van het complex "Veenshof", gebouwd in de periode 1935-1936 naar he..

Rijtje van 5 woningen

Veenshof 18
Hilversum
Inleiding Rijtje van vijf WONINGEN, behorende tot het complex "Veenshof" als een van de drie rijtjes van in totaal 21 arbeiderswoningen, ge..

Rijtje van 8 woningen

Veenshof 2
Hilversum
Inleiding Rijtje van acht WONINGEN, behorende tot het complex "Veenshof" als een van de drie rijtjes van in totaal 21 arbeiderswoningen, ge..

Arbeiderswoningen, Veenshof zijde Nachtegaalstraat

Nachtegaalstraat 21
Hilversum
Inleiding Rijtje van acht WONINGEN, behorende tot het complex "Veenshof" als een van de drie rijtjes van in totaal 21 arbeiderswoningen, ge..

Noordelijke woningreeks, jan van der Heijdenstraat 239/minckelersstraat 40-50/merelstraat 2

Jan van der Heijdenstraat 239
Hilversum
Noordelijke woningreeks, Jan van der Heijdenstraat 239/Minckelersstraat 40-50/Merelstraat 2. Symmetrisch op U-vormige grondslag opgezette w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige pastorie, behorende tot het complex 'Veenshof' in Hilversum

Foto's (2)