Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wegwijzer: Transformatorgebouw in Hilversum

Nijverheid Industrie

Sumatralaan 40
1217GS Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1930
Architect: W.M. Dudok


Beschrijving van De Wegwijzer: Transformatorgebouw

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, behorende tot het schoolcomplex 'De Wegwijzer', gebouwd in 1930 in Expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van gemeente-architect W.M. Dudok, beeldbepalend gesitueerd aan de Insulindelaan, aan de zuidoostzijde van het schoolgebouw op de noordoosthoek aan de kruising van de Insulindelaan en de Sumatralaan. Omschrijving Transformatorgebouw, ter hoogte van één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en afgesloten door een zeer ver overstekend schilddak met de noklijn evenwijdig aan de weg, met doorgetrokken achterschild en bedekt met zwarte Romaanse pannen. De geschilderde gevels zijn opgetrokken op een plint van rode baksteen, terwijl de bovenste gevelrand is opgevuld met glasblokken en de overstekken zijn bekleed met houten delen. In de west- en noordgevel bevindt zich een deur. Waardering Het transformatorgebouw gebouwd als onderdeel van het complex 'De Wegwijzer', is van algemeen belang wegens architectuur-, cultuurhistorische alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een transformatorgebouw in Expressionistische bouwtrant, naar het ontwerp van gemeente-architect W.M. Dudok, uit de eerste helft van de twintigste eeuw en als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'De Wegwijzer' beeldbepalend gesitueerd aan de Sumatralaan, op de noordoosthoek aan de kruising van de Insulindelaan en de Sumatralaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522726
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wegwijzer: Transformatorgebouw in Hilversum

Multatulischool/De Wegwijzer

Sumatralaan 40
Hilversum
Inleiding SCHOOLGEBOUW, hoofdonderdeel van het complex 'De Wegwijzer', gebouwd in 1930 in Expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van..

De Kameel

Insulindelaan 19
Hilversum
Inleiding LANDHUIS 'De Kameel' gebouwd in 1926 in Gooise landhuisstijl naar het ontwerp van J. Dullaart. Het landhuis is vrijstaand gesitue..

Snelliusschool

Snelliuslaan 10
Hilversum
In 1931-'32, met uitbreiding in 1933, naar ontwerp van W.M. Dudok op onregelmatige V-vormige grondslag gerealiseerd SCHOOLGEBOUW, genaamd Sn..

Van Reesbank t.o.

Hoge Naarderweg 62
Hilversum
Inleiding ZITBANK, in 1932 ontworpen door H.A. van Anrooij, in opdracht van de International Order of Good Templars ter nagedachtenis van p..

Nienke van Hichtumschool/Duivenschool

's-Gravesandelaan 56
Hilversum
In 1930 naar ontwerp van W.M. Dudok gerealiseerd schoolgebouw, in oorsprong uitsluitend bestemd voor kleuteronderwijs en genaamd Nienke van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wegwijzer: Transformatorgebouw in Hilversum

Foto's (3)