Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene begraafplaats Bosdrift in Hilversum

Overig

Bosdrift 12
1215AL Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van Algemene begraafplaats Bosdrift

Inleiding ERFSCHEIDING, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', opgericht in 1889 in eclectische bouwtrant naar het ontwerp van P. Andriessen, gesitueerd aan de noordoost- en zuidwestzijde, aansluitend aan de zijgevels van de begraafplaatsaula, waarachter de begraafplaats zich uitstrekt. Omschrijving Erfscheiding, zowel aan de noordoost- als de zuidwestzijde bestaande uit ijzeren spijlenhekken verankerd in de zijgevels van de begraafplaatsaula en tussen ijzeren geprofileerde vierkante pijlers, bekroond door een bol, verankerd met krulvormige steun aan de achterzijde in dwarsgeplaatste muurtjes met natuurstenen afsluiting, waartussen muurtjes met ezelsrug. Aan de zuidwestzijde zijn vijftien ijzeren pijlers geplaatst, aan de noordoostzijde elf, waarvan twee naast de zijgevels. Tweevleugelige hoge ijzeren inrijhekken met spijlen, krullen en cirkels tussen hoge vierkante bakstenen pijlers met uitgespaarde hoeken en natuurstenen afzaten en dekplaten. Gesloten vormen de kwartboogvormige stijlen tussen de krullen een dubbele spitsboog. Enkele ijzeren toegangshekken ter weerszijden van de bakstenen pijlers met aflopende bovenzijde van hoogte inrijhekken naar hoogte spijlenhekken. Spijlen afgesloten door Franse lelies. Waardering De erfscheiding is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een erfscheiding naar het ontwerp van gemeentearchitect P. Andriessen in eclectische trant uit 1889 en als onderdeel van het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', beeldbepalend gesitueerd aan de noordwestzijde van de Bosdrift aan de rand van het centrum van Hilversum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522720
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene begraafplaats Bosdrift in Hilversum

Begraafplaatsaula, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats bosdrift'

Bosdrift 12
Hilversum
Inleiding BEGRAAFPLAATSAULA, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', gebouwd in 1889 in eclectische bouwtrant naar het..

Algemene begraafplaats Bosdrift

Bosdrift 12
Hilversum
Inleiding BEGRAAFPLAATS, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', in 1889 aangelegd naar het ontwerp van L.A. Springer ..

Poortgebouw met woningen en winkels, Meidoornstraat 1-3

Meidoornstraat 4
Hilversum
Poortgebouw met woningen en winkels, Meidoornstraat 1-3; 4-6. Symmetrisch opgezet poortgebouw, in oorsprong bestemd voor twee eengezinswoni..

Voormalig Volksbadhuis

Meidoornstraat 2
Hilversum
Voormalig badhuis, Meidoornstraat 2. Symmetrisch opgezet, in oorsprong tot badhuis bestemd gebouw, opgetrokken in baksteen op een trapezium..

Westelijke woningreeks met poort

Bosdrift 1
Hilversum
Westelijke woningreeks met poort, Bosdrift 1-19. Gevarieerd doch symmetrisch samengestelde reeks van tien eengezinswoningen, bestaande uit ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene begraafplaats Bosdrift in Hilversum

Foto's (1)