Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene begraafplaats Bosdrift in Hilversum

Graf Begraafplaats

Bosdrift 12
1215AL Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van Algemene begraafplaats Bosdrift

Inleiding BEGRAAFPLAATS, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', in 1889 aangelegd naar het ontwerp van L.A. Springer in landschapsstijl en in 1912 uitgebreid naar het ontwerp van gemeentearchitect P. Andriessen, gesitueerd aan de noordwestzijde van de Bosdrift achter de begraafplaatsaula en erfscheiding, bereikbaar vanaf de zuidwestzijde en noordoostzijde door dubbele inrijhekken, ter weerszijden geflankeerd door enkele toegangshekken. De andere zijden van de begraafplaats worden afgescheiden door hagen en draadhekken. Omschrijving Begraafplaats, met de paden in de lengterichting aangelegd naar het noordwesten, oorspronkelijk in de as van de begraafplaatsaula, maar in 1912 naar het zuidwesten aanzienlijk uitgebreid. De graven liggen gerangschikt langs de gebogen paden met een vloeiend verloop, waardoor tussen de paden min of meer ovale en ellipsvormige grondpatronen ontstaan. Het beeld wordt met name bepaald door grote bomen en groepen van groenblijvende bomen op cruciale plaatsen, zoals bij de splitsing van paden of midden op een kruispunt van paden. Bijzondere boomsoorten zijn de zilveresdoorn en de vrij opgegroeide Thuya met unieke afmetingen. De beplanting betreft drie categorie├źn: groen blijvende coniferen en bladplanten; heesters, struikheesters, dekheesters en bloemstruiken en (gazon)bomen. Het beeld langs de gebogen paden wordt zodoende omzoomd door bomen, opgaand tussen en achter de rijen graven. Waardering De begraafplaats, hoofdonderdeel van het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift' is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische, alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een begraafplaats naar het ontwerp van L.A. Springer in landschapsstijl uit 1889, gesitueerd aan de noordwestzijde van de Bosdrift aan de rand van het centrum van Hilversum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522719
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene begraafplaats Bosdrift in Hilversum

Begraafplaatsaula, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats bosdrift'

Bosdrift 12
Hilversum
Inleiding BEGRAAFPLAATSAULA, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', gebouwd in 1889 in eclectische bouwtrant naar het..

Algemene begraafplaats Bosdrift

Bosdrift 12
Hilversum
Inleiding ERFSCHEIDING, behorende tot het complex 'Algemene begraafplaats Bosdrift', opgericht in 1889 in eclectische bouwtrant naar het on..

Poortgebouw met woningen en winkels, Meidoornstraat 1-3

Meidoornstraat 4
Hilversum
Poortgebouw met woningen en winkels, Meidoornstraat 1-3; 4-6. Symmetrisch opgezet poortgebouw, in oorsprong bestemd voor twee eengezinswoni..

Voormalig Volksbadhuis

Meidoornstraat 2
Hilversum
Voormalig badhuis, Meidoornstraat 2. Symmetrisch opgezet, in oorsprong tot badhuis bestemd gebouw, opgetrokken in baksteen op een trapezium..

Westelijke woningreeks met poort

Bosdrift 1
Hilversum
Westelijke woningreeks met poort, Bosdrift 1-19. Gevarieerd doch symmetrisch samengestelde reeks van tien eengezinswoningen, bestaande uit ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene begraafplaats Bosdrift in Hilversum