Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Derde complex arbeiderswoningen in Hilversum

Woonhuis

Egelantierstraat 67
1214EB Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1914-1915


Beschrijving van Derde complex arbeiderswoningen

Inleiding Derde COMPLEX ARBEIDERSWONINGEN van de Arbeidersbouwvereeniging Hilversum, gebouwd in 1914-1915, naar het ontwerp van E. Verschuyl in eclectische bouwtrant, waarbij Jugendstil-elementen en vakwerkdetails zijn gecombineerd. Het complex omvat 2 vijf-onder-één-kap en 6 zes-onder-één-kap arbeiderswoningen welke zijn gesitueerd langs de Egelantierstraat. Het geheel wordt gekenmerkt door een ruime opzet, zowel wat situering van de woningen betreft met voortuinen, ruime achtertuinen (waar men zelf groenten kon verbouwen en schapen houden) en brede paden ertussen, als wat ontwerp van de woningen zelf betreft. De vijf-onder-één-kap woningen bevinden zich aan de zuidwestzijde van de Egelantierstraat, waartussen 2 zes-onder-één-kap woningen. Aan de noordoostzijde van de Egelantierstraat staan 4 zes-onder-één-kapwoningen. Omschrijving Het derde woningcomplex bevat in opzet symmetrische woningen in twee typen, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aanbouwen aan de achterzijde. De gevels zijn ter hoogte van het kalf van de vensters opgetrokken in rode baksteen en daarboven gepleisterd. Het zadeldak, oorspronkelijk bedekt met rode Hollandse pannen, heeft schoorstenen op de nok die evenwijdig aan de weg loopt. De onderdorpels, rollagen, hanenkammen boven de deuren, de sierlijst onder de daklijst en de ruitvormige decoratie in de topgevels zijn uitgevoerd in rode baksteen. Oorspronkelijk hadden de bovenlichten, een smal klapraam, en de draairamen van de vensters op de verdieping een roedenverdeling. De kleuren van de deuren zijn groen, wit en rood. De voorgevel van het type waarin vijf woningen en éénmaal zes heeft twee topgevels met twee vensters en op de hoeken een portiek met bakstenen hoekstijl en borstwering. Andere deuren onder luifel. Deuren worden geflankeerd door een venster. De zijgevels bevatten een venster op de begane grond en verdieping. De achtergevels bevatten oorspronkelijk openslaande deuren naast de aanbouw. De voorgevel van het type waarin zes woningen heeft drie topgevels. De zijgevels bevatten een toegang, geflankeerd door een venster. Een venster in het midden op de verdieping. De achtergevels bevatten oorspronkelijk openslaande deuren naast de aanbouw. Waardering Het derde complex arbeiderswoningen van de Arbeidersbouwvereeniging Hilversum, een geheel vormend met het eerste complex, is van algemeen belang wegens cultuur-, architectuur- en sociaalhistorische waarde, alsmede typologische waarde als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een complex arbeiderswoningen in ruime opzet, gebouwd in 1914-1915 in eclectische bouwtrant waarbij Jugendstil-elementen en vakwerkdetails zijn gecombineerd, naar het ontwerp van E. Verschuyl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522716
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Derde complex arbeiderswoningen in Hilversum

1e complex arbeiderbouwvereniging

Ericastraat 49
Hilversum
Inleiding Het eerste COMPLEX ARBEIDERSWONINGEN van de Arbeidersbouwvereeniging Hilversum, gebouwd in 1911-1912 naar het ontwerp van E. Vers..

Julianaschool

Eikbosserweg 166
Hilversum
In 1926-27 naar ontwerp van W.M. Dudok gerealiseerd samenstel van schoolgebouwen, in oorsprong genaamd Julianaschool en bestemd voor kleuter..

Dr. H. Bavinckschool

Bosdrift 21
Hilversum
Binnen het vierde gemeentelijk woningbouwcomplex teruggerooid gesitueerd schoolgebouw, genaamd dr. H. Bavinckschool, in 1921-22 naar ontwerp..

St-Clemens Maria Hofbauer-kerk

Bosdrift 55
Hilversum
Inleiding In 1913-1914 in neo-romaanse en neo-byzantijnse stijl opgetrokken pseudo-basilicale kerk van J.W.A. van Gils, genaamd St.-Clemen..

Oostelijke woningreeks, Meidoornstraat 5-11

Meidoornstraat 5
Hilversum
Oostelijke woningreeks, Meidoornstraat 5-11. Symmetrisch opgezette reeks van vier gespiegelde eengezinswoningen, opgetrokken in baksteen me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Derde complex arbeiderswoningen in Hilversum