Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Hilversum

Woonhuis

Rossinilaan 11
1217CA Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1936
Architect: P.J. Elling


Beschrijving van Villa

Inleiding VILLA, behorend tot het complex 'Rossinilaan 11', in 1936 gebouwd in functionalistische bouwtrant naar het ontwerp van P.J. Elling. De villa is vrijstaand en terugliggend gesitueerd op een terrein aan de zuidwestzijde van de Rossinilaan in het Kannesheuvelpark. De villa staat schuin ten opzichte van de weg. Omschrijving Villa, opgetrokken op rechthoekige plattegrond en bestaande uit een kelder en twee bouwlagen. Zij is samengesteld uit twee kubische volumes, een vierkant, hoog hoofdvolume met een smalle aanbouw aan de westzijde waarvan het platte dak een forse overstek heeft en een lager L-vormig nevenvolume waarvan het platte dak de ingangspartij aan de noordoostzijde overdekt. Op de kruising is een schoorsteen ontworpen. De gevels zijn opgetrokken in wit geschilderde baksteen op een plint in klinkers. De grote ramen met asymmetrische roeden en de relingen rond de balkons zijn in staal uitgevoerd. De noordoostgevel van het hoofdvolume bevat op de begane grond links een groot venster, rechts worden de vensters op de begane grond en de verdieping verbonden door een houten gevelbekleding. De toegangsdeur is gesitueerd in de hoek tussen het hoofdvolume en het nevenvolume. Een groot venster boven de deur met ruitvormig raam markeert het trappenhuis. In deze hoek zijn in de noordwestgevel van het hoofdvolume twee vensters geplaatst, één ter hoogte van de verdiepingscheiding, één onder de dakrand. Het nevenvolume bevat in de noordoostgevel een venster op de begane grond, een rond venster op de verdieping. De zuidoostgevel bevat aan de linkerzijde het dichtgezette terras dat oorspronkelijk gedeeltelijk in het bouwvolume was opgenomen. Het balkon op de verdieping is bereikbaar via twee deuren. Rechts van de serre bevindt zich op de begane grond een venster, met het venster op de verdieping verbonden door een houten gevelbekleding. Het brede balkon aan de rechterzijde op de verdieping is bereikbaar via twee deuren, geflankeerd door vensters. De zuidwestgevel van het hoofdvolume bevat geheel rechts de serre en het balkon. Vanuit de serre is het terras bereikbaar via een deur. Links is in het hoofdvolume en het nevenvolume op de begane grond en de verdieping een venster geplaatst. De vensters op de verdieping van het hoofdvolume en de begane grond van het nevenvolume zijn rond. De noordwestgevel bevat een deur met links daarvan een rond venster. In de smalle gevelstrook van het hoofdvolume boven het dak van het nevenvolume is een vensterstrook aangebracht, drie ramen rechts en twee ramen links van de schoorsteen. Waardering De villa is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van het complex 'rossinilaan 11' en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in functionalistische bouwtrant uit de eerste helft van de twintigste eeuw, en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, gesitueerd in het Kannesheuvelpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522712
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Hilversum

Garage

Rossinilaan 11
Hilversum
Inleiding GARAGE, behorende tot het complex 'Rossinilaan 11', in 1939 gebouwd in functionalistische bouwtrant naar het ontwerp van P.J. Ell..

't Heem

Rossinilaan 9
Hilversum
Inleiding VILLA "'T Heem", gebouwd in 1912 in Nieuw-Historiserende stijl naar het ontwerp van E. Verschuyl, terugliggend en beeldbepalend g..

D'Olijftak

Rossinilaan 4
Hilversum
Inleiding LANDHUIS 'D'Olijftak' met voormalig ATELIER, door J.W. Hanrath (1867-1932) voor zichzelf gebouwd in 1904 in de Engelse landhuisst..

Villa in engelse landhuisstijl

Beethovenlaan 29
Hilversum
Inleiding VILLA in Engelse Landhuisstijl, gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect K.P.C. de Bazel (1869-1923). De villa is gesitueerd a..

Voormalige militaire commandobunker, bijgenaamd 'Blaskowitzbunker'

Rossinilaan 52
Hilversum
Inleiding Voormalige militaire COMMANDOBUNKER, bijgenaamd 'Blaskowitzbunker', in 1943 gebouwd in opdracht van de Duitse bezetter voor de si..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)