Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prieel, behorende tot het complex 'De Blauwe vogel' in Hilversum

Tuin Park Landgoed

Mozartlaan 9
1217CM Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Prieel, behorende tot het complex 'De Blauwe vogel'

Inleiding PRIEEL, behorende tot het complex 'De Blauwe Vogel', gebouwd in 1903 in Chalet-stijl naar het ontwerp van E. Verschuyl in opdracht van G. van Mesdag als onderdeel van het landgoed 'Quatre Bras' en gesitueerd aan de zuidzijde van de Mozartlaan. Het prieel is geplaatst aan de zuidwestzijde van de voormalige tuinmanswoning. Omschrijving Het prieel is opgetrokken in hout op een rechthoekige plattegrond onder een ver overstekend lessenaarsdak op gesneden consoles. De oostzijde bevat een open middendeel. De hoeken worden geaccentueerd door ramen met een decoratief uitgevoerde bovenzijde, gescheiden door een gesneden dunne hoekstijl. In het interieur zijn hoekkasten getimmerd. Waardering Het prieel is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een prieel in Chalet-stijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, behorende tot het voormalige landgoed 'Quatre Bras' en als onderdeel van het complex 'De Blauwe Vogel', gesitueerd in het noordwestelijke villagebied van Hilversum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522710
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Prieel, behorende tot het complex 'De Blauwe vogel' in Hilversum

De Blauwe Vogel

Mozartlaan 9
Hilversum
Inleiding Voormalige TUINMANSWONING, genaamd 'De Blauwe Vogel', behorende tot het gelijknamige complex en gebouwd in 1903 in Chalet-stijl n..

Landhuis

Wagnerlaan 30
Hilversum
Inleiding LANDHUIS, gebouwd in 1927 in Engelse landhuisstijl naar het ontwerp van J.W. Hanrath en J.D. Hanrath, terugliggend gesitueerd aan..

Villa in engelse landhuisstijl

Beethovenlaan 29
Hilversum
Inleiding VILLA in Engelse Landhuisstijl, gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect K.P.C. de Bazel (1869-1923). De villa is gesitueerd a..

D'Olijftak

Rossinilaan 4
Hilversum
Inleiding LANDHUIS 'D'Olijftak' met voormalig ATELIER, door J.W. Hanrath (1867-1932) voor zichzelf gebouwd in 1904 in de Engelse landhuisst..

Landhuis

Bussumergrintweg 19
Hilversum
Inleiding LANDHUIS, gebouwd in 1927 naar het ontwerp van J. van Laren in opdracht van de zeeman, in de stijl van de Amsterdamse School met ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Prieel, behorende tot het complex 'De Blauwe vogel' in Hilversum