Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Studiogebouw (studio 2) in Hilversum

Gebouw

's-Gravelandseweg 52
1217ET Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1938-1940
Architect: B. Merkelbach en Ch.F. Karsten


Beschrijving van Studiogebouw (studio 2)

Inleiding STUDIOGEBOUW (Studio 2), onderdeel van het studio-complex van de AVRO, de Algemene Vereniging Radio Omroep, opgericht op 1 januari 1928. De studio is gebouwd in 1938-1940 naar het ontwerp van B. Merkelbach en Ch.F. Karsten in zakelijk expressionistische bouwtrant en beeldbepalend gesitueerd op een terrein tussen de 's-Gravelandseweg aan de zuidwestzijde, het Melkpad aan de noordwestzijde en de Hoge Naarderweg aan de noordoostzijde. Het gebouw heeft een ERAFSCHEIDING in de vorm van een lage bakstenen muur. Omschrijving Studiogebouw (Studio 2), opgetrokken op een plattegrond in de vorm van een vioolkist met de lage, afgeronde glazen ingangspartij aan de westzijde, het hoogste bouwvolume met de grote studio aan de zuidoostzijde en een lager volume met de kleine studio aan de noordwestzijde. De platte daken hebben smalle, overstekende dakranden. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen, terwijl een vertikale geleding van de gevels van de grote studio wordt bereikt door witte banden van het in het zicht gelaten betonskelet. De stalen kozijnen bevatten stalen ramen. De toegangsdeur in de ronde westhoek is bereikbaar via een trap van vier treden. De grote studio heeft blinde gevels met een risalerend muurdeel aan de zuidoostzijde, boven het dakniveau eindigend in een open constructie. Op de begane grond een overwegend glazen serre met ingangspartij aan de zijde van de Hoge Naarderweg. Tussen de kleine studio met twee blinde gevels en de grote studio bevindt zich een klein rechthoekig volume met een ingangspartij, omgeven door vensters. De binnenwand van de grote studio werd in een betonskelet uitgevoerd. In het interieur zijn originele elementen aanwezig, waaronder deuren, de tegelvloer in de hal, de trap met marmeren treden en buisleuning vanuit de hal naar de verdieping. Als erfafscheiding een laag bakstenen muurtje. Waardering Studio 2 met bijbehorende interieuronderdelen en erfafscheiding is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het studio-complex 'AVRO', en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een studio, gebouwd in zakelijk expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van B. Merkelbach en Ch. F. Karsten in de eerste helft van de twintigste eeuw. De studio is van belang als onderdeel in de ontwikkeling van Hilversum als centrum van de omroep, beeldbepalend gesitueerd in de villawijk Ministerpark e.o.. Daarnaast is de studio van belang voor het inzicht in de ontwikkeling van de studiobouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522701
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Studiogebouw (studio 2) in Hilversum

gebouw

's-Gravelandseweg 55
Hilversum
Inleiding (Voormalige) VILLA in neo-renaissancestijl met bijbehorende ERFSCHEIDING die gebouwd is omstreeks 1840 maar het huidige aanzien ..

Studiogebouw (studio 1)

's-Gravelandseweg 50
Hilversum
Inleiding STUDIOGEBOUW (STUDIO 1), onderdeel van het studio-complex van de AVRO, de Algemene Vereniging Radio Omroep, opgericht op 1 januar..

De Unie

's-Gravelandseweg 57
Hilversum
Inleiding Omstreeks 1882 in neo-classicistische trant gebouwde VILLA, in 1906 naar ontwerp van de Hilversumse architect J.W. Hanrath verbou..

Voormalig koetshuis

's-Gravelandseweg 41/41a
Hilversum
Inleiding Voormalig KOETSHUIS uit 1855 in eclectische trant. Het pand is gesitueerd ten zuidwesten van het dubbele woonhuis 's-Gravelandsew..

Woonhuis in eclectische trant met neo-classicistische detaillering

's-Gravelandseweg 41
Hilversum
Inleiding WOONHUIS uit 1855 in eclectische trant met neo-classicistische detaillering. De eerste steen is gelegd door C.E.C. Grim op 22 maa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)