Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Schaapskooi in Hilversum

Gebouw

Emmastraat 5
1211NE Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1891-1892


Beschrijving van De Schaapskooi

Inleiding PAROCHIEHUIS 'De Schaapskooi' uit 1891-1892, behorend tot het kerkcomplex 'St. Vitus', gebouwd in eclectische bouwtrant onder leiding van K.P.C. de Bazel naar een door J.Th.J. uitgewerkt ontwerp van P.J.H. Cuypers. Het parochiehuis is gesitueerd ten noordwesten van de kerk, los en iets schuin daarvan, noordoost-zuidwest georiƫnteerd. Omschrijving Parochiehuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond ter hoogte van een bouwlaag onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg, bedekt met zwarte leipannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. De stolpvensters en deuren bevinden zich onder bovenlicht met gekleurde glas-in-loodramen. De voorgevel (ZW) is drie assen breed bevat op de hoeken pilasters met panelen, ter breedte waarvan de houten gootlijst doorloopt, een gemetselde sierlijst ter hoogte van de verdiepingscheiding, een boogfries langs de dakrand tot het middengedeelte van de gevel dat is uitgemetseld en waarin op de begane grond een deur onder houten luifel, bestaande uit een zadeldak op gesneden schoren, en op de zolderverdieping een rondboog in siermetselwerk is aangebracht. Op de begane grond links en rechts een toogvormig venster, in de top van de gevel een ijzeren rozetvenster waarboven een tuitstuk. De linker zijgevel (NW) wordt vertikaal geleed door drie pilasters. De rechter zijgevel (ZO) bevat vier vensters. De achtergevel (NO) is gepleisterd en bevat op de begane grond twee paar openslaande glasdeuren. Waardering Het parochiehuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische, alsmede typologische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van een parochiehuis in eclectische bouwtrant, gebouwd in 1891-1892 onder leiding van K.P.C. de Bazel naar een ontwerp van P.J.H. Cuypers dat werd uitgewerkt door J.Th.J. Cuypers, en als functioneel-ruimtelijk onderdeel van het rooms-katholiek kerkcomplex 'St. Vitus', beeldbepalend gesitueerd in het centrum van Hilversum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522698
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Schaapskooi in Hilversum

R.K. Sint-Vituskerk

Emmastraat 5
Hilversum
St. Vitus, 1891-1892 door P.J.H. Cuypers, ontwerp uitgewerkt door J.Th.J. Cuypers, bouw geleid door K.P.C. de Bazel. Grotendeels vijfbeukige..

Pastorie

Emmastraat 7
Hilversum
Inleiding PASTORIE, behorende tot het kerkcomplex 'St. Vitus', gebouwd in eclectische bouwtrant, onder leiding van K.P.C. de Bazel in 1891-..

Grand Hotel Gooiland

Emmastraat 2
Hilversum
Door J. Duiker en na diens overlijden door B. Bijvoet, met medewerking van P. Elling en G.W. Tuynman, volgens de principes van het Nieuwe Bo..

Emma-apotheek

Emmastraat 26
Hilversum
Inleiding WINKELWONING 'EMMA-APOTHEEK', bestaande uit apotheek en woning, gebouwd in 1920-1921 naar het ontwerp van H.F. Sijmons en Th. Rue..

Voormalige fabriekswoning met tapijtfabriek

Groest 104
Hilversum
Inleiding Voormalige FABRIEKSWONING met TAPIJTFABRIEK in het achtergedeelte, hoofdonderdeel van het fabriekscomplex 'Groest 104-106', gebou..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)