Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Catechisatielokaal in Hilversum

Kerkelijk Gebouw

Kerkbrink 4
1211BX Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Catechisatielokaal

Inleiding CATECHISATIELOKAAL, behorende tot het kerkcomplex 'Grote Kerk', gebouwd in de negentiende eeuw in eclectische stijl en gerestaureerd in 1976, beeldbepalend gesitueerd, oorspronkelijk vrijstaand, aan de noordwestzijde van de kerk aan de Oude Torenstraat, verbonden met een aanbouw, gebouwd in 1977, aan de noordzijde van de kerk. Omschrijving Het catechisatielokaal is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft een hoogte van één bouwlaag onder schilddak. De gevels zijn gepleisterd en worden geleed door schijnvoegen, lisenen en hoeklisenen, waarboven gesneden Corinthische consoles onder de gootlijst. De voorgevel (W) bevat in het midden een dubbele houten schijndeur waarboven een kroonlijst op consoles, aan weerszijden geflankeerd door een venster. De linker zijgevel (N) grenst gedeeltelijk aan de pastorie, Oude Torenstraat 6, en bevat rechts een venster. De rechter zijgevel (Z) bevat drie vensterassen. De achtergevel (O) grenst aan de aanbouw, toegankelijk via een deur. Waardering Het catechisatielokaal is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als functioneel-ruimtelijk onderdeel van het kerkcomplex 'Grote Kerk' en als catechisatielokaal in eclectische stijl uit de negentiende eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522695
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Catechisatielokaal in Hilversum

Grote Kerk

Kerkbrink 4
Hilversum
Inleiding Nederlandse Hervormde ZAALKERK gebouwd in 1890-1891 als onderdeel van het kerkcomplex 'Grote Kerk' in Neo-Renaissance stijl en ge..

Tuinhuis

Kerkbrink 4
Hilversum
Inleiding TUINHUIS, behorende tot het kerkcomplex 'Grote Kerk', gebouwd in de achttiende eeuw in traditionele bouwtrant en gerestaureerd in..

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Oude Torenstraat 6Ongd
Hilversum
Toren der Ned. Herv. Kerk, eind 15e eeuw. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1935.

Goois Museum

Kerkbrink 6
Hilversum
Inleiding Voormalig STADHUIS, gebouwd in 1880-1881 in de stijl van de Neo-Renaissance, als verbouwing van het oude raadhuisje uit 1767. De ..

Landelijk laaghuis met forse topgevel, hardstenen versieringen aan weerszijden

Langestraat 103
Hilversum
Landelijk laaghuis met forse topgevel, 18e eeuw, hardstenen versieringen aan weerszijden.

Kaart & Routeplanner

Route naar Catechisatielokaal in Hilversum

Foto's (1)