Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJzeren erfafscheidingen in Hilversum

Overig

Groest 104
1211EE Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van IJzeren erfafscheidingen

Inleiding IJzeren ERFSCHEIDING in Neo-Renaissancistische trant, behorend tot het fabriekscomplex 'Groest 104-106'. Het hek dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw en is beeldbepalend gesitueerd langs de straat aan de westzijde van de Groest in het centrum van Hilversum. Omschrijving De erfscheiding bestaat uit een ijzeren spijlenhek met drie ijzeren regels, waarbij cirkels tussen de bovenste twee zijn geplaatst. De spijlen sluiten zich om en om in bogen, de tussenliggende spijlen bekroond door een Franse lelie. Voor de doorgang tussen de voormalige woning annex tapijtfabriek en de voormalige ververijen bevindt zich een tweevleugelig toegangshek met ter weerszijden een dikke veelhoekige geprofileerde gietijzeren pijler met bloemmotieven in reliëf en bloembolachtige afsluiting op de beëindiging. Het hek loopt voor de stoep van het woonhuis, met gekleurde plavuizen langs, een opening vóór de toegangsdeur in het midden van de oostgevel en bij de rechter zijgevel openlatend, terwijl op regelmatige afstand een stijl met krulvormige afsluiting is geplaatst. Waardering De erfscheiding is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een ijzeren erfscheiding in Neo-Renaissancistische trant uit de tweede helft van de negentiende eeuw, als onderdeel van het fabriekscomplex 'Groest 104-106', beeldbepalend gesitueerd aan de westzijde van de Groest in het centrum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522691
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van IJzeren erfafscheidingen in Hilversum

Voormalige fabriekswoning met tapijtfabriek

Groest 104
Hilversum
Inleiding Voormalige FABRIEKSWONING met TAPIJTFABRIEK in het achtergedeelte, hoofdonderdeel van het fabriekscomplex 'Groest 104-106', gebou..

Voormalige ververijen

Groest 104
Hilversum
Inleiding Voormalige VERVERIJEN , behorende tot het fabriekscomplex 'Groest 104-106', gebouwd in de negentiende eeuw in Neo-Renaissancistis..

Lage woning met topgevel aan voorzijde

Groest 59
Hilversum
18e eeuwse lage woning met topgevel aan voorzijde.

Grand Hotel Gooiland

Emmastraat 2
Hilversum
Door J. Duiker en na diens overlijden door B. Bijvoet, met medewerking van P. Elling en G.W. Tuynman, volgens de principes van het Nieuwe Bo..

R.K. Sint-Vituskerk

Emmastraat 5
Hilversum
St. Vitus, 1891-1892 door P.J.H. Cuypers, ontwerp uitgewerkt door J.Th.J. Cuypers, bouw geleid door K.P.C. de Bazel. Grotendeels vijfbeukige..

Kaart & Routeplanner

Route naar IJzeren erfafscheidingen in Hilversum

Foto's (1)