Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige ververijen in Hilversum

Nijverheid Industrie

Groest 104
1211EE Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Voormalige ververijen

Inleiding Voormalige VERVERIJEN , behorende tot het fabriekscomplex 'Groest 104-106', gebouwd in de negentiende eeuw in Neo-Renaissancistische bouwtrant en beeldbepalend gesitueerd aan de westzijde van de Groest in het centrum van Hilversum. De voormalige ververijen zijn naar achteren geplaatst, ten zuiden van het voormalige fabrieksgedeelte. Omschrijving Voormalige ververijen, in één pand, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond ter hoogte van één bouwlaag onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg en bedekt met zwarte Hollandse pannen. De baksteen buitengevels zijn gepleisterd. De bakgoot steunt op ijzeren schoren. De noordgevel bevat ijzeren rondboogvensters en houten deuren. De oostgevel is blind. De westgevel bevat enkele, deels dichtgezette openingen. De zuidgevel grenst aan Groest 110. Waardering Het pand waarin zich ververijen bevonden is van algemeen belang wegens architectuur-, cultuurhistorische alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van ververijen en als functioneel-ruimtelijk onderdeel van het fabriekscomplex 'Groest 104-106' in Neo-Renaissancistische bouwtrant uit de negentiende eeuw, beeldbepalend gesitueerd aan de westzijde van de Groest in het centrum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522690
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige ververijen in Hilversum

Voormalige fabriekswoning met tapijtfabriek

Groest 104
Hilversum
Inleiding Voormalige FABRIEKSWONING met TAPIJTFABRIEK in het achtergedeelte, hoofdonderdeel van het fabriekscomplex 'Groest 104-106', gebou..

IJzeren erfafscheidingen

Groest 104
Hilversum
Inleiding IJzeren ERFSCHEIDING in Neo-Renaissancistische trant, behorend tot het fabriekscomplex 'Groest 104-106'. Het hek dateert uit de t..

Lage woning met topgevel aan voorzijde

Groest 59
Hilversum
18e eeuwse lage woning met topgevel aan voorzijde.

Grand Hotel Gooiland

Emmastraat 2
Hilversum
Door J. Duiker en na diens overlijden door B. Bijvoet, met medewerking van P. Elling en G.W. Tuynman, volgens de principes van het Nieuwe Bo..

R.K. Sint-Vituskerk

Emmastraat 5
Hilversum
St. Vitus, 1891-1892 door P.J.H. Cuypers, ontwerp uitgewerkt door J.Th.J. Cuypers, bouw geleid door K.P.C. de Bazel. Grotendeels vijfbeukige..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige ververijen in Hilversum

Foto's (1)