Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstgebouw in Leende

Woonhuis

Valkenswaardseweg 35 (bij)
5590AA Leende (gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1932-1933


Beschrijving van Dienstgebouw

Inleiding Aan de noordelijke zijde van het Leenderbos staat een DIENSTGEBOUW, de voormalige betaalkeet van Staatsbosbeheer, gebouwd omstreeks 1932-1933. Tijdens de crisisjaren werd in het kader van de werkverschaffing het Leenderbos aangelegd. De uit Helmond aangevoerde werklozen werden in de keet uitbetaald. Omstreeks 1990 is het golfplaten dak vernieuwd. Omschrijving De eenlaags keet heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak, belegd met golfplaat. Het eenbeukige gebouwtje heeft een eenvoudig houten gebint, bestaande uit een drietal jukken met wandstijlen, dekbalken en korbelen. De houten wanden hebben een bakstenen, gecementeerde plint en zijn verder gepotdekseld. In de oostelijke gevel bevindt zich een eenvoudige opgeklampte deur met smeedijzeren beslag en een zinken slotplaat; de noordelijke gevel is voorzien van een tweetal rechthoekige, thans achter een betimmering schuilgaande vensters, liggend formaat. Tussen de vensters is een cirkelvormig gat, bestemd voor een kachelpijp. De westelijke en zuidelijke gevel zijn gesloten. De westelijke en oostelijke topgevel zijn beide voorzien van houten windveren en een dito makelaar. Aan de westelijke zijde is, los van de keet, het fundament van een voormalig privaat zichtbaar. Het object is gelegen aan de van noord naar zuid door de boswachterij slingerende Kluizerweg, temidden van een beplanting met naaldhout. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de grootschalige ontginning van woeste gronden in het kader van de werkverschaffing in de crisistijd; het heeft betekenis voor de typologische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarden als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, het is van belang wegens de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid. Het is van belang vanwege de functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522683
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstgebouw in Leende

Valkenhorst

Valkenswaardseweg 48
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding Aan de noordelijke zijde van de Valkenswaardseweg staat, op het gelijknamige landgoed, dat buiten de bescherming valt, het in opd..

Terrein waarin overblijfselen van een kerk

-
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Terrein waarin overblijfselen van een kerk. Datering: waarschijnlijk middeleeuws.

Sint-Janskapel: eenvoudig kapelletje met zadeldak en topgevels, rechthoekig absisje

Heerstraat 4
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Eenvoudig kapelletje met zadeldak en topgevels, rechthoekig absisje, XIX A herbouwd op oude grondvesten. Binnen een houten schotel-met-St. J..

Langgevelboerderij annex brouwerij

Zaalstraat 6
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ annex BROUWERIJ uit XVIII-XIXd, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het pand ligt aan een dri..

Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype, versierd bovenlicht

Zaalstraat 1
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype, versierd bovenlicht.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstgebouw in Leende