Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. pastorie in Leende

Kerkelijk Gebouw

Dorpstraat 48
5595CJ Leende (gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1860


Beschrijving van R.K. pastorie

Inleiding Aan de noordelijke zijde van de als rijksmonument beschermde R.K. kerk van St. Petrus Banden staat de blokvormige R.K. PASTORIE, waarschijnlijk daterende uit omstreeks 1860 en gebouwd in neo-classicistische stijl. In 1979-1980 is het aan de noordelijke zijde aangebouwde koetshuis geamoveerd ten behoeve van een moderne aanbouw. Omschrijving De tweelaags pastorie heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een afgeplat schilddak met lei in Maasdekking. Op het plat staan een viertal schoorstenen in carré-opstelling. De gevels zijn opgetrokken in handvorm baksteen en worden bekroond door een kroonlijst, bestaande uit een fries met geprofileerde houten blokgoot. De symmetrische voorgevel is naar de aan de oostelijke zijde van het huis gelegen Dorpsstraat gericht en telt vijf vensterassen. De plint en de doorlopende cordonlijst zijn gepleisterd. Op de begane grond zijn achtruits schuifvensters toegepast, op de verdieping zesruits schuifvensters. De centraal in de gevel geplaatste paneeldeur met bovenlicht met glas-in-loodpanelen heeft een pilasteromlijsting met kroonlijst op consoles. In de overigens blinde zuidelijke zijgevel is op de verdieping een zesruits schuifvenster. De noordelijke zijgevel is, buiten de aanbouw uit ca. 1980, geheel blind. In de achtergevel openslaande deuren en op de verdieping vijf zesruits schuifvensters met hardstenen dorpels. De voortuin wordt van de openbare weg gescheiden door een smeedijzeren hekwerk met gietijzeren kolommen. De muur rond de diepe achtertuin is omstreeks 1980 vernieuwd. Waardering De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuur-historische waarde vanwege de sobere maar evenwichtige stijl en de detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, en is daarmee tevens nauw verbonden met de ontwikkeling van het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522682
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. pastorie in Leende

Sint-Petrus'-Bandenkerk

Dorpstraat 50
Leende (Gemeente Heeze Leende)
R.K. Kerk van St. Petrus'Banden. Gesticht voor 1285, in haar huidige vorm een laatgotische kruisbasiliek met ingebouwde toren en moderne aan..

Huis 'De vier linden'

Dorpstraat 99
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Huis "de Vier Linden", mooi dorpshuis met wolfdak en haaks erop staande vleugel met zadeldak en topgevel. Ramen met kleine roedenverdeling e..

Voormalig Gildehuis van St.Barbara en St.Catharina

Oostrikkerstraat 26
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Voormalig Gildehuis van St.Barbara en St.Catharina, boerderij uit 1682 van het langgeveltype onder afgewolfd riet en pannen gedekt zadeldak;..

Woonhuis met brouwerij

Oostrikkerdijk 1
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Woonhuis met brouwerij uit 1815. Dwars zadeldak tussen zijtopgevels: in het woongedeelte met verdieping Empire schuiframen, daarboven voorra..

Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype

Strijperstraat 38
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype.

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. pastorie in Leende

Foto's (1)