Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning voor baanwachter in Heeze

Woonhuis

Leenderweg 1
5591JD Heeze (gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Dienstwoning voor baanwachter

Inleiding DIENSTWONING voor baanwachter uit 1913 naar ontwerp van architect ir. G.W.van Heukelom. In het baanvak Eindhoven-Weert van de Nederlandse Spoorwegen werd in 1912, aan de zuidkant van de spoorwegovergang Leenderweg-Oude Stationsstraat, het eilandstation Heeze gebouwd met drie dienstwoningen. Dit station werd in 1977 afgebroken en vervangen door een nieuw meer noordelijk gelegen complex. De drie dienstwoningen liggen aan deze spoorwegovergang. Twee aan de oostkant, waarvan het meest noordelijke het stationschefhuis is. Het derde aan de westkant is het baanwachtershuis. Omschrijving Het baanwachtershuis heeft een bouwlaag met een overstekend zadeldak tussen houten windveren gedekt met kruispannen. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond, liggend parallel aan de spoorlijn, met aan de zuidkant een kleine uitbouw onder het zuidelijke dakschild. Het opgaande werk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in halfsteensverband met doorlopende rollagen. De muuropeningen zijn voorzien van een hanekam. Topgevels met vlechtwerk. Gesneden gootklossen. Op het erf een vierkante drinkwaterput. Waardering De baanwachterswoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de spoorwegen in het zuiden van Nederland en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de spoorwegwoningen. Het heeft architectuur-historisch belang door de sobere vormentaal en is tevens van belang voor het oeuvre van de architect Van Heukelom. Het is het laatste baanwachtershuis in het lijnvak Eindhoven-Weert. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522681
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning voor baanwachter in Heeze

Dienstwoning van de stationschef

Oude Stationsstraat 24
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding DIENSTWONING van de stationschef uit 1913 naar ontwerp van architect ir. G.W.van Heukelom. In het baanvak Eindhoven-Weert van de ..

Sint Victor

Leenderweg 14
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Ronde stenen bergkorenmolen uit 1841.

Sint-Martinuskerk

Jan Deckersstraat 24
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding. R.K. KERK toegewijd aan de H. Martinus van Tours. Ontwerp uit 1932 in traditionalistsche vormentaal van architect H. Valk uit 's..

Heilige Martinus en Heilige Agatha

Jan Deckersstraat 22
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding. PASTORIE van de H. Martinusparochie met kenmerken van de neo-Gotische stijl uit 1920. Het ontwerp is van architect W. te Riele u..

Herenhuis in eclectische stijl

Kapelstraat 120
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding HERENHUIS in eclectische stijl, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het huis ligt vrij op het perceel op de hoek met de Molens..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning voor baanwachter in Heeze

Foto's (1)