Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning van de stationschef in Heeze

Woonhuis

Oude Stationsstraat 24
5591JH Heeze (gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Dienstwoning van de stationschef

Inleiding DIENSTWONING van de stationschef uit 1913 naar ontwerp van architect ir. G.W.van Heukelom. In het baanvak Eindhoven-Weert van de Nederlandse Spoorwegen werd in 1912, nu aan de zuidkant van de spoorwegovergang Leenderweg-Oude Stationsstraat, het eilandstation Heeze gebouwd met drie dienstwoningen. Dit station werd in 1977 afgebroken en vervangen door een nieuw meer noordelijk gelegen complex. De drie dienstwoningen liggen aan deze spoorwegovergang. Twee aan de oostkant, waarvan het meest noordelijke het stationschefhuis is. Het derde aan de westkant is het overwegwachtershuis. Omschrijving Het stationschefhuis heeft een bouwlaag met een tentdak. Het is gedekt met rode kruispannen. Het huis meet tien bij tien meter. Het ligt parallel aan de spoorlijn. De voor- of zuidgevel ligt aan de kant van de Oude Stationsstraat. De symmetrische gevels bestaan uit drie travee├źn. De voor- en achtergevel met de deur in het midden. Het opgaande werk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in halfsteensverband met doorlopende rollagen en een plint in kruisverband. Het huis heeft een rondomlopende kroonlijst met een goot op gesneden klossen. In elk dakvlak een houten kapel met in het midden een gebogen fronton. De muuropeningen met vierkante aanzetstenen van hardsteen en eenvoudige schuifvensters oorspronkelijk voorzien van onderluiken. De indeling is grotendeels ongewijzigd gebleven met een L-vormige gang, waartussen keuken en kelder liggen. Aangebouwd een houten washok onder plat dak. Verder op het erf een houten schuur onder zadeldak met houten windveren gedekt met rode en blauwe kruispannen. Het opgaande werk van washok en schuur bestaat uit regelwerk bekleed met rabatdelen. Aan de straat en spoorlijn een ligusterhaag als erfscheiding. Waardering De dienstwoning van de stationschef is van algemeen belang. Het pand heeft cultuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de spoorwegen in het zuiden van Nederland en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de spoorwegwoningen. Het heeft architectuur-historisch belang door de sobere vormentaal en is tevens van belang voor het oeuvre van de architect Van Heukelom. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522680
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning van de stationschef in Heeze

Dienstwoning voor baanwachter

Leenderweg 1
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding DIENSTWONING voor baanwachter uit 1913 naar ontwerp van architect ir. G.W.van Heukelom. In het baanvak Eindhoven-Weert van de Ned..

Sint Victor

Leenderweg 14
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Ronde stenen bergkorenmolen uit 1841.

Sint-Martinuskerk

Jan Deckersstraat 24
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding. R.K. KERK toegewijd aan de H. Martinus van Tours. Ontwerp uit 1932 in traditionalistsche vormentaal van architect H. Valk uit 's..

Heilige Martinus en Heilige Agatha

Jan Deckersstraat 22
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding. PASTORIE van de H. Martinusparochie met kenmerken van de neo-Gotische stijl uit 1920. Het ontwerp is van architect W. te Riele u..

Herenhuis in eclectische stijl

Kapelstraat 120
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding HERENHUIS in eclectische stijl, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het huis ligt vrij op het perceel op de hoek met de Molens..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)