Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marie Louise in Heeze

Woonhuis

Kapelstraat 116
5591HH Heeze (gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900-1925


Beschrijving van Marie Louise

Inleiding VILLA "Marie Louise" uit het eerste kwart van de twintigste eeuw met kenmerken van de neo-renaissancestijl. Het huis is gebouwd voor garen-, lint- en bandfabrikante Anna Vullings. Aan de overkant van de straat stond tot in de jaren tachtig van de twintigste eeuw de fabriek. Het huis staat vrij op het perceel, met de voorgevel aan de Kapelstraat. Omschrijving Blokvormige eenlaagse villa onder mansardedak met rondom lopende kroonlijst en fries. De hoofdvorm van het huis wordt geflankeerd door eenlaagse rechthoekige vleugels onder schilddaken. De daken zijn belegd met zwarte geglazuurde tuile du Nord pannen. De villa heeft centraal in de voorgevel een ingangspartij met op de verdieping een kleine torenkamer, waarboven een hoog spits torendak voorzien van natuursteen leien, bekroond door een smeedijzeren hekwerk met windvaan op de nok. De rest van de voorgevel heeft een asymmetrische compositie. Het zuidelijk gedeelte is risalerend met in het dak een stenen kapel met bekroonde topgevel en klauwstukken, waarin zich op de begane grond een driedelig en op de verdieping een tweedelig venster bevinden. Het noordelijk gedeelte heeft op de begane grond een vijfzijdige houten erker op hardstenen basement met op de verdieping een balkon. Boven de balkondeuren een houten tympaan. In de bovenlichten van vensters en deuren glas-in-lood. In het venster boven de voordeur de spreuk: Pax Intrantibus. Het opgaande werk bestaat uit machinale baksteen uitgevoerd in verschillende kleuren, gemetseld in kruisverband, met toepassing van profielsteen, siermetselwerk en natuursteen. Boven de muuropeningen segmentbogen met een geornamenteerde sluitsteen. Het torenkamertje boven de ingang rust op een gietijzeren kolom. De ingangspartij is monumentaal, met gietijzeren voordeurroosters. De zijvleugels hebben in het dak een kapel met een smeedijzeren bekroning. Voor en opzij van het huis een lage gemetselde schansmuur met ezelsrug waarop een smeedijzeren hekwerk met pijlpunten. Interieur met marmeren hal en T-vormige gang. Rijk bewerkte houten bordestrap met gedraaide balusters en trappaal. In kamers, hal en gangen stucplafonds met geprofileerde lijsten en rozetten. Vier marmeren schoorsteenmantels. In het huis bevindt zich een afdeling voor het huispersoneel met eigen diensttrap naast de keuken. Waardering De villa is van algemeen belang. Het huis heeft cultuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-ecomomische ontwikkeling, namelijk de stichting van representatieve fabrikantenwoningen in het bestaande dorpsbeeld; het gebouw is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuur-historisch belang door de stijl en detaillering. Het huis is van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522678
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marie Louise in Heeze

Herenhuis in eclectische stijl

Kapelstraat 120
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding HERENHUIS in eclectische stijl, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het huis ligt vrij op het perceel op de hoek met de Molens..

Heilige Martinus en Heilige Agatha

Jan Deckersstraat 22
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding. PASTORIE van de H. Martinusparochie met kenmerken van de neo-Gotische stijl uit 1920. Het ontwerp is van architect W. te Riele u..

Sint-Martinuskerk

Jan Deckersstraat 24
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding. R.K. KERK toegewijd aan de H. Martinus van Tours. Ontwerp uit 1932 in traditionalistsche vormentaal van architect H. Valk uit 's..

Boerderij van rode baksteen op rechthoekige grondslag onder afgeplat met rode muldenpannen gedek

Kapelstraat 29
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
BOERDERIJ, Kapelstraat 29 Bij de ingang van de buitenplaats aan de Kapelstraat bevindt zich een monumentale boerderij van rode baksteen op..

Nederlands hervormde kerk

Kapelstraat 50
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Ned. Herv. Kerk. Zaalgebouw uit 1906 op de grondslagen van de bij het kasteel behorende middeleeuwse kapel. Klokkenstoel met klok van Jan va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)