Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectische stijl in Heeze

Woonhuis

Kapelstraat 120
5591HH Heeze (gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Herenhuis in eclectische stijl

Inleiding HERENHUIS in eclectische stijl, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het huis ligt vrij op het perceel op de hoek met de Molenstraat. De voor- of zuidgevel staat aan de Kapelstraat. Omschrijving Eenlaags symmetrisch herenhuis, vijf traveeën breed onder mansardedak met wolfeinden gedekt met kruispannen. De vorst voorzien van terracotta crête of kam. Het huis is gepleisterd. Voorgevel met geblokte midden- en hoekpilasters. Muuropeningen met geprofileerde stuclijsten en kuifbekroning met een palmet-ornament. Boven de ingangspartij in het dak een houten kapel met tympaan op voluutvormige, versprongen consoles. De kapel is geflankeerd door een zinken oeil de boeuf. Dubbele voordeur voorzien van geëtst glas. Schuifvensters. Interieur grotendeels gaaf en voorzien van paneeldeuren en stucplafonds uit de bouwtijd. Waardering Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van rijkere dorpswoningen in het bestaande straatbeeld; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het object is van architectuur-historisch belang door de stijl en detaillering. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522677
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectische stijl in Heeze

Marie Louise

Kapelstraat 116
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding VILLA "Marie Louise" uit het eerste kwart van de twintigste eeuw met kenmerken van de neo-renaissancestijl. Het huis is gebouwd v..

Heilige Martinus en Heilige Agatha

Jan Deckersstraat 22
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding. PASTORIE van de H. Martinusparochie met kenmerken van de neo-Gotische stijl uit 1920. Het ontwerp is van architect W. te Riele u..

Sint-Martinuskerk

Jan Deckersstraat 24
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding. R.K. KERK toegewijd aan de H. Martinus van Tours. Ontwerp uit 1932 in traditionalistsche vormentaal van architect H. Valk uit 's..

Boerderij van rode baksteen op rechthoekige grondslag onder afgeplat met rode muldenpannen gedek

Kapelstraat 29
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
BOERDERIJ, Kapelstraat 29 Bij de ingang van de buitenplaats aan de Kapelstraat bevindt zich een monumentale boerderij van rode baksteen op..

Nederlands hervormde kerk

Kapelstraat 50
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Ned. Herv. Kerk. Zaalgebouw uit 1906 op de grondslagen van de bij het kasteel behorende middeleeuwse kapel. Klokkenstoel met klok van Jan va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)