Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilige Martinus en Heilige Agatha in Heeze

Kerkelijk Gebouw

Jan Deckersstraat 22
5591HS Heeze (gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Heilige Martinus en Heilige Agatha

Inleiding. PASTORIE van de H. Martinusparochie met kenmerken van de neo-Gotische stijl uit 1920. Het ontwerp is van architect W. te Riele uit Utrecht. De oost- of voorgevel ligt aan de Jan Deckersstraat. De kerk staat zuidelijk van de pastorie. Omschrijving. De tweelaagse blokvormige pastorie heeft een samengestelde plattegrond onder overstekende schilddaken, gedekt met natuursteen leien. Aan oost-, zuid- en westkant van het huis in het dak een gemetselde trapgevel. Het opgaande muurwerk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Horizontale banden accentueren de muuropeningen. In de muuropeningen gemetselde kruisvensters met een natuurstenen kalf en lekdorpel. De bovenkant van het venster heeft twee segmentbogen. De bovenramen van de vensters zijn voorzien van glas-in-lood met in het midden een ornament. Het interieur is vrijwel authentiek. Aan de straat een gegolfd ijzeren hekwerk met pijlpunten staande op een gemetselde schansmuurtje met ezelsrug tussen pilasters. In de tuin van de pastorie diverse monumentale bomen. Bijzonder is de mammoetboom. Waardering. De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuur-historische waarde vanwege de stijl en de detaillering en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect Te Riele. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis voor de ontwikkeling van het kerkdorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522676
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heilige Martinus en Heilige Agatha in Heeze

Sint-Martinuskerk

Jan Deckersstraat 24
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding. R.K. KERK toegewijd aan de H. Martinus van Tours. Ontwerp uit 1932 in traditionalistsche vormentaal van architect H. Valk uit 's..

Herenhuis in eclectische stijl

Kapelstraat 120
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding HERENHUIS in eclectische stijl, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het huis ligt vrij op het perceel op de hoek met de Molens..

Marie Louise

Kapelstraat 116
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding VILLA "Marie Louise" uit het eerste kwart van de twintigste eeuw met kenmerken van de neo-renaissancestijl. Het huis is gebouwd v..

Dienstwoning van de stationschef

Oude Stationsstraat 24
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding DIENSTWONING van de stationschef uit 1913 naar ontwerp van architect ir. G.W.van Heukelom. In het baanvak Eindhoven-Weert van de ..

Dienstwoning voor baanwachter

Leenderweg 1
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
Inleiding DIENSTWONING voor baanwachter uit 1913 naar ontwerp van architect ir. G.W.van Heukelom. In het baanvak Eindhoven-Weert van de Ned..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)