Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jachtslot: fruitmuur in Molenhoek

Overig

Heumensebaan 2
6584CL Molenhoek (gemeente Mook en Middelaar)
Limburg

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van Jachtslot: fruitmuur

Inleiding Betonnen FRUITMUUR (complexonderdeel 8) gelegen in de nutstuin ten zuidoosten van het jachtslot en gebouwd omstreeks 1928 ten behoeve van de kweek van leifruit. Het gaat hier om een zeldzaam voorbeeld van een dergelijk type muur in de twintigste eeuw, die is uitgevoerd in het voor Nederlandse fruitmuren nauwelijks toegepaste materiaal beton. De oorspronkelijk vermoedelijk L-vormige muur bestaat thans uit twee afzonderlijke muren, die in een rechte hoek op elkaar zijn gericht. De doorbraak in de hoek is vermoedelijk ontstaan door de aanleg van een pad. De muur bevindt zich in verwaarloosde staat. De platte bakken die zich oorspronkelijk aan de voet van de fruitmuur bevonden, zijn verdwenen. Omschrijving De FRUITMUUR bestaat thans uit twee rechte muurdelen die in een hoek van negentig graden op elkaar gericht zijn. De langere noordelijke muur loopt in de lengte langs de verdiepte tuin van oost richting west en meet ongeveer 70 meter. De kortere oostelijke muur loopt van zuid naar noord en is ongeveer 26 meter lang. De beide noordoostelijke uiteinden van de muren zijn afgebrokkeld, wat erop wijst dat de muren oorspronkelijk langer waren en vermoedelijk op elkaar aansloten. De muren worden geleed door in gewapend beton uitgevoerde, op de hoeken gebiljoeneerde pijlers met piramidale bekroningen. Hiertussen bevinden zich betonnen muren met iets overstekende betonnen afdeklijsten. De noordelijke muur telt op deze wijze thans 33 travee├źn en de kortere muur is 14 travee├źn lang. De pijlers en muren zijn uitgevoerd met een kern van gewapend beton en aan de buitenzijde afgewerkt met een vlakke cementlaag. Aan de zuidzijde bevinden zich tegen de pijlers haken, aan de noordzijde zijn in de muur oogjes bevestigd. De muren zijn op diverse plaatsen zwaar en minder zwaar beschadigd. Waardering De FRUITMUUR omstreeks 1928 gebouwd bij het jachtslot Mookerheide heeft (tuin)architectuurhistorische en typologische waarde als zeldzaam voorbeeld van een leimuur voor het kweken van fruit, uit het eerste kwart van de twintigste eeuw uitgevoerd in gewapend beton. De muur heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uiting van een technische en culturele ontwikkeling, in casu het experimenteren met de kweek van uitheemse fruitsoorten. Fruitmuren komen bij uitstek voor in moestuinen van kastelen en historische buitenplaatsen. De muur heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het landgoed Mookerheide en vormt met de nabijgelegen perzikkas, de bloemenkas en de verdiepte tuin een belangrijke, visuele en historische eenheid. Op grond van deze waarden bezit de fruitmuur algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522666
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jachtslot: fruitmuur in Molenhoek

Jachtslot: kas

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding Warme KAS (complexonderdeel 6) vermoedelijk bedoeld als bloemenkas met aan de westzijde twee grote platte BAKKEN, gebouwd omstree..

Jachtslot: dieptetuin

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding DIEPTETUIN (complexonderdeel 7), vermoedelijk bedoeld als bloementuin en gelegen in de nutstuin ten zuidoosten van het jachthuis,..

Jachtslot: kas

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding Omstreeks 1928 gebouwde KAS (complexonderdeel 9) bedoeld voor de kweek van perziken in de nutstuin ten zuiden van het jachtslot. ..

Jachtslot de Mookerheide

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding Jachtslot Mookerheide, hoofdonderdeel van het complex Mookerheide werd gebouwd naar ontwerp van Oscar en Henri Leeuw in de jaren ..

Jachtslot: kleine brug

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding Kleine BRUG (complexonderdeel 4) gebouwd tussen 1902 en 1909 als sierelement in de tuinaanleg ten noorden van het jachtslot. De b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Jachtslot: fruitmuur in Molenhoek