Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jachtslot: wildkelder in Molenhoek

Tuin Park Landgoed

Heumensebaan 2
6584CL Molenhoek (gemeente Mook en Middelaar)
Limburg

Bouwjaar: 1902-1909


Beschrijving van Jachtslot: wildkelder

Inleiding WILDKELDER (complexonderdeel 5) in het parkbos ten noordoosten van het jachtslot, gebouwd tussen 1902 en 1909 voor het conserveren van geschoten wild. De kelder ligt in een talud, met de entree aan een bospad en is omgeven door bomen waaronder enkele boomboeketten. De wildkelder is een grotendeels uit beton opgetrokken, functioneel bouwwerk zonder decoratieve elementen. De conservering kwam tot stand door het handhaven van een constante temperatuur onder het aardoppervlak. De kelder is redelijk gaaf bewaard en thans in gebruik als vleermuisverblijf. Omschrijving De WILDKELDER bevindt zich onder het aardoppervlak en is afgedekt met 10 tot 50 centimeter aarde voorzien van gras, zodat zich een talud vormt. Bovengronds is slechts een klein deel van de afdekking van de kelder zichtbaar. De kelder is rechthoekig. De inwendige afmetingen zijn drie bij vijf meter en de kelder is drie meter hoog. De kelder heeft betonnen wanden en wordt afgedekt door een plafond uit stalen liggers met gemetselde en aangesmeerde troggewelven. De ruimte is toegankelijk via een deur in de noordelijke wand, waar vanaf het maaiveld een gemetselde buitentrap naar toe leidt. Het trapgat wordt aan de bovenzijde met een - vermoedelijk niet oorspronkelijk - metalen hekwerk afgesloten. In de kelder zijn geen relicten zoals wildhaken aangetroffen die aan de oorspronkelijke functie herinneren. Waardering De in de jaren 1902-1909 gebouwde WILDKELDER op het landgoed Mookerheide heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en een technische ontwikkeling, exemplarisch voor de ontwikkeling van koeltechnieken tot in het eerste kwart van de twintigste eeuw. Wild- en ijskelders komen bij uitstek voor op landgoederen en historische buitenplaatsen. De kelder heeft architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een wildkelder uit het begin van de twintigste eeuw. Het bouwwerk bezit ensemblewaarden als functioneel en karakteristiek onderdeel van het landgoed Mookerheide, specifiek verbonden met de bestemming ervan als jachtgebied. Op grond van deze waarden beschikt de wildkelder over algemeen belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522663
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jachtslot: wildkelder in Molenhoek

Jachtslot: kleine brug

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding Kleine BRUG (complexonderdeel 4) gebouwd tussen 1902 en 1909 als sierelement in de tuinaanleg ten noorden van het jachtslot. De b..

Jachtslot de Mookerheide

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding Jachtslot Mookerheide, hoofdonderdeel van het complex Mookerheide werd gebouwd naar ontwerp van Oscar en Henri Leeuw in de jaren ..

Jachtslot: twee muren met vrijliggende trappartij

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding Twee MUREN met een vrijliggende TRAPPARTIJ (complexonderdeel 3) gelegen in de in het parkbos uitgespaarde open grashelling ten no..

Jachtslot: dieptetuin

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding DIEPTETUIN (complexonderdeel 7), vermoedelijk bedoeld als bloementuin en gelegen in de nutstuin ten zuidoosten van het jachthuis,..

Jachtslot: kas

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding Warme KAS (complexonderdeel 6) vermoedelijk bedoeld als bloemenkas met aan de westzijde twee grote platte BAKKEN, gebouwd omstree..

Kaart & Routeplanner

Route naar Jachtslot: wildkelder in Molenhoek