Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jachtslot: kleine brug in Molenhoek

Weg En Waterwerk

Heumensebaan 2
6584CL Molenhoek (gemeente Mook en Middelaar)
Limburg

Bouwjaar: 1902-1909


Beschrijving van Jachtslot: kleine brug

Inleiding Kleine BRUG (complexonderdeel 4) gebouwd tussen 1902 en 1909 als sierelement in de tuinaanleg ten noorden van het jachtslot. De brug is een rustieke imitatie in gewapend beton van een houten bruggetje en ligt op de entree naar het parkbos waarin de wildkelder is gelegen. De brug overspant hier een ondiepe greppel afgezet met zwerfkeien. Omschrijving De kleine BRUG heeft een licht hellend brugdek dat aan beide zijden van de ondiepe greppel op een wandelpad aansluit. De brugleuningen zijn opgebouwd uit in beton gegoten, ronde onbewerkte boomstammen- en takken voorzien van noesten en boomschorsstructuur. Elke balustrade bestaat uit drie dikke palen die aan de boven- en onderzijde door liggers in de vorm van boomstammen worden verbonden. De vakken worden opgevuld door diagonaal geplaatste kromme betonnen takken. Aan de zuidwestzijde lopen de leuningen uit op aangegoten imitatie-zwerfkeien. Waardering De tussen 1902-1909 gebouwde BRUG (van gewapend beton) bij het jachtslot Mookerheide heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde als een gaaf bewaard voorbeeld van een kleine sierbrug uitgevoerd in de aan het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw populaire betonimitaties van natuurhout en natuursteen. Het object geldt als zeldzaam en bezit sierende en functioneel- historische eigenschappen. Op grond van deze waarden beschikt de brug over algemeen belang. De brug heeft cultuurhistorische waarde als typisch verschijnsel in parken en buitenplaatsen in deze periode. Het bruggetje heeft ensemblewaarden als karakteristiek onderdeel van het landgoed Mookerheide, waar het als rustiek tuinsieraad aan de entree naar het parkbos een belangrijke beeldbepalende rol speelt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522662
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jachtslot: kleine brug in Molenhoek

Jachtslot: wildkelder

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding WILDKELDER (complexonderdeel 5) in het parkbos ten noordoosten van het jachtslot, gebouwd tussen 1902 en 1909 voor het conservere..

Jachtslot de Mookerheide

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding Jachtslot Mookerheide, hoofdonderdeel van het complex Mookerheide werd gebouwd naar ontwerp van Oscar en Henri Leeuw in de jaren ..

Jachtslot: twee muren met vrijliggende trappartij

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding Twee MUREN met een vrijliggende TRAPPARTIJ (complexonderdeel 3) gelegen in de in het parkbos uitgespaarde open grashelling ten no..

Jachtslot: dieptetuin

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding DIEPTETUIN (complexonderdeel 7), vermoedelijk bedoeld als bloementuin en gelegen in de nutstuin ten zuidoosten van het jachthuis,..

Jachtslot: kas

Heumensebaan 2
Molenhoek (Gemeente Mook en Middelaar)
Inleiding Warme KAS (complexonderdeel 6) vermoedelijk bedoeld als bloemenkas met aan de westzijde twee grote platte BAKKEN, gebouwd omstree..

Kaart & Routeplanner

Route naar Jachtslot: kleine brug in Molenhoek