Waterpomp bestaat uit een gemetselde drinkbak met gepleisterde spatrand in Vaassen

Elspeterweg 42
8171EV Vaassen (gemeente Epe)

Beschrijving van Waterpomp bestaat uit een gemetselde drinkbak met gepleisterde spatrand

De WATERPOMP bestaat uit een gemetselde drinkbak met gepleisterde spatrand. In het midden van de bak bevindt zich de pomp in de vorm van een gemetselde, vierzijdige pijler, met een iets uitgemetseld basement en een natuurstenen bekroning voorzien van ingesneden ornament. In de buitenrand van de bak zijn ringen bevestigd, ten behoeve van het vastleggen van de paarden. Tuit en zwengel van de pomp zijn verdwenen. Waardering Voormalige WATERPOMP (complexonderdeel C) uit 1911 - Van architectuurhistorische waarde als bijzonder typologisch voorbeeld van een waterpomp uit het begin van de twintigste eeuw, die opvalt vanwege het materiaalgebruik en het toegepaste ornament dat aansluit bij de stijl van de gebouwen van het complex. - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het complex dat in het historisch gegroeide buitengebied ten westen van het dorp Vaassen een belangrijke beeldbepalende rol speelt. Er is sprake van een grote ensemblewerking in samenhang met de andere complexonderdelen. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat vanwege de bestemming is verbonden met een agrarische en sociaal-maatschappelijke ontwikkeling. y (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)