Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoolgebouw in Vaassen

Gebouw

Pastoor Hagenstraat 1
8171AH Vaassen (gemeente Epe)
Gelderland

Bouwjaar: 1929


Beschrijving van Schoolgebouw

Klein en sober SCHOOLGEBOUW op rechthoekige grondplan, een bouwlaag hoog en afgedekt met een plat dak. De afwatering vindt plaats via overstekende bakgoten. De gevels met hoog trasraam zijn opgetrokken in rode baksteen en worden verlevendigd door sober siermetselwerk. Alle vensters en deuren zijn gewijzigd binnen de oorspronkelijke kozijnen. De venster worden aan de bovenzijde afgesloten door gemetselde, rechte hanekammen. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL aan de pastoor Hagenstraat kenmerkt zich door grote klaslokaalvensters aan weerszijden van een licht vooruitspringend middenrisaliet, dat is afgesloten door een boven de daklijst uitstekende, gemetselde opbouw met hoekstukken. In een verdiept portiek ligt de entree, met een vernieuwde deur. De RECHTER ZIJGEVEL is blind. De LINKER ZIJGEVEL is blind en bezit een vermoedelijk latere aanbouw waarin een garage is ondergebracht. De ACHTERGEVEL bezit enkele vernieuwde vensters binnen de oorspronkelijke kozijnen. Het INTERIEUR is gewijzigd ten behoeve van de nieuwe functie. Waardering Klein SCHOOLGEBOUW (complexonderdeel E) uit 1929 -Van architectuurhistorische waarde als goed en in hoofdvorm gaaf bewaard voorbeeld van een klein schoolgebouw bij een parochiecomplex. Het gebouw is van een veel voorkomend sober uitgevoerd type, waarbij decoratief metselwerk is toegepast in de voorgevel en de ingangspartij. Het schooltje heeft een voor de bouwtijd kenmerkende opbouw en detaillering. De oorspronkelijke functie van het gebouw is onder meer herkenbaar door de grote vensters in de voorgevel. -Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het parochiecomplex St. Martinus, waarbij de ensemblewaarden van het schoolgebouw in relatie met de andere complexonderdelen van belang zijn. Het gebouw is belangrijk voor het instandhouden van de samenhang van het complex. -Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het parochiecomplex St. Martinus dat verbonden is met een religieuze en sociaal-maatschappelijke ontwikkeling. y (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522649
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoolgebouw in Vaassen

Theresiahuis

Pastoor Hagenstraat 2
Vaassen (Gemeente Epe)
Het ZUSTERKLOOSTER is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met platgedekte annexen aan beide zijgevels en een serre-uitbouw aan de ac..

Martinuskerk

Deventerstraat 98
Vaassen (Gemeente Epe)
In baksteen uitgevoerde basilikale KRUISKERK met vierzijdige westtoren, polygonaal afgesloten transeptarmen en een polygonaal koor. Aan de n..

Pastorie

Deventerstraat 89
Vaassen (Gemeente Epe)
PASTORIE op T-vormige plattegrond, gevormd door een voorhuis uit 1878, dat voor een iets smaller en deels lager achterhuis is geplaatst. Dit..

Koetshuis bij pastorie

Deventerstraat 89
Vaassen (Gemeente Epe)
Het kleine KOETSHUIS is opgetrokken op een samengesteld grondplan en bestaat uit een centraal bouwlichaam waartegen twee rechthoekige bouwde..

Begraafplaats

Deventerstraat 89
Vaassen (Gemeente Epe)
De kleine BEGRAAFPLAATS beslaat een rechthoekig terrein en wordt omsloten door een beukenhaag. Aan de zijde van de Deventerstraat bevindt zi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)