Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats in Vaassen

Graf Begraafplaats

Deventerstraat 89
8171AC Vaassen (gemeente Epe)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1873


Beschrijving van Begraafplaats

De kleine BEGRAAFPLAATS beslaat een rechthoekig terrein en wordt omsloten door een beukenhaag. Aan de zijde van de Deventerstraat bevindt zich een dubbel draaihek in de haag. In de aanleg is een indeling met een kruisvormig grindpad zichtbaar, waaraan dicht op elkaar en in rijen de graven zijn gesitueerd. De kruising wordt benadrukt door de aanwezigheid van een gietijzeren beeld van de gekruisigde Christus. Deze is geplaatst op een gepleisterde sokkel waarop een spreuk te lezen is. Nabij deze kruising liggen de rijker uitgevoerde priestergraven en de graven van de adel van de Cannenburg, waaronder een graf met een hardstenen Neo-Gotisch monument en een grafhek. De overige graven zijn voornamelijk eenvoudige graven met hardstenen grafplaten, uit de periode 1850 tot heden. Het toegangshek bestaat uit twee hekpijlers bekroond door gietijzeren doodshoofden met beenderen. Het draaiende deel van het hek bestaat uit twee vleugels, elk opgebouwd uit twee vertikale stijlen met speerpunten en horizontaal verbonden door ijzeren regels, waarvan de bovenste gebogen is. Op het terrein staat een klein, niet-oorspronkelijk baarhuisje, dat buiten de bescherming valt. Waardering BEGRAAFPLAATS (complexonderdeel D) aangelegd omstreeks 1873 -Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een kleine parochiebegraafplaats uit de tweede helft van de negentiende eeuw, waarin een voor de ontstaanstijd kenmerkende opbouw zichtbaar is. De meeste graven zijn van een eenvoudig type, maar daarnaast komen wat rijker uitgevoerde monumenten voor, van de plaatselijke adel en de pastoors alsmede een bijzondere crucifix, die is vervaardigd en geschonken door de plaatselijk ijzerfabriek. -Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het parochiecomplex. De begraafplaats sluit het complex aan de westelijke rand af en is door hoofvorm en beplanting mede beeldbepalend. -Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat verbonden is met een religieuze en sociaal-maatschappelijke functie. Voorts van funerair-historische waarde vanwege de graftekens en van kunsthistorische waarde vanwege de gietijzeren gekruisigde Christus. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522648
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats in Vaassen

Pastorie

Deventerstraat 89
Vaassen (Gemeente Epe)
PASTORIE op T-vormige plattegrond, gevormd door een voorhuis uit 1878, dat voor een iets smaller en deels lager achterhuis is geplaatst. Dit..

Koetshuis bij pastorie

Deventerstraat 89
Vaassen (Gemeente Epe)
Het kleine KOETSHUIS is opgetrokken op een samengesteld grondplan en bestaat uit een centraal bouwlichaam waartegen twee rechthoekige bouwde..

Martinuskerk

Deventerstraat 98
Vaassen (Gemeente Epe)
In baksteen uitgevoerde basilikale KRUISKERK met vierzijdige westtoren, polygonaal afgesloten transeptarmen en een polygonaal koor. Aan de n..

Schoolgebouw

Pastoor Hagenstraat 1
Vaassen (Gemeente Epe)
Klein en sober SCHOOLGEBOUW op rechthoekige grondplan, een bouwlaag hoog en afgedekt met een plat dak. De afwatering vindt plaats via overst..

Theresiahuis

Pastoor Hagenstraat 2
Vaassen (Gemeente Epe)
Het ZUSTERKLOOSTER is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met platgedekte annexen aan beide zijgevels en een serre-uitbouw aan de ac..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)