Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele ophaalbrug in Utrecht

Weg En Waterwerk

Leidseweg 90
3531BG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1885-1886


Beschrijving van Dubbele ophaalbrug

DUBBELE OPHAALBRUG uit 1885-1886, gebouwd bij de aanleg van de sluis in het Merwedekanaal. Beide bruggen zijn vervaardigd volgens het technische principe van hameipoort met balans en van vakwerkliggers voorziene priemen. De lassen zijn alle geklonken. De hameipoorten hebben een gietijzeren decoratie en worden door dubbele langsschoren gesteund N.b. Het brugdek is vernieuwd Waardering Dubbele ophaalbrug van algemeen belang vanwege de vormgevingswaarde als typologisch voorbeeld van een goed en gaaf bewaarde ophaalbrug eind 19de eeuw. Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een civieltechnische ontwikkeling. Van ensemblewaarde als onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522640
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele ophaalbrug in Utrecht

Rijksmunt

Leidseweg 90
Utrecht
Leidseweg 90 Inleiding MUNTGEBOUW ("Rijksmunt"), tussen 1903 en 1911 gebouwd, in Neo-Classicistische stijl naar ontwerp van rijksbouwmees..

Abel Tasmanbrug

Leidseweg 90 (tegenover)
Utrecht
Omschrijving IJzeren dubbele OPHAALBRUG ('Abel Tasmanbrug') uit 1906, als onderdeel van het sluizencomplex, gelegen in de Leidsche Rijn, te..

Muntbrug

Leidseweg 90 (tegenover)
Utrecht
Omschrijving IJzeren DRAAIBRUG, 'Muntbrug', onderdeel uitmaken van het sluizencomplex, geslagen over het Merwedekanaal, ter plaatse van de ..

Merwedekanaal

Kanaalweg 88
Utrecht
Omschrijving Dubbele DIENSTWONING, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, uit 1885 gelegen op hoek Kanaalwe..

Ophaalbrug

Kanaalweg
Utrecht
Omschrijving IJzeren OPHAALBRUG uit 1886, behorend bij het sluizencomplex in het Merwedekanaal, gelegen over de Leidsche Rijn en in de Kana..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele ophaalbrug in Utrecht

Foto's (3)