Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Martinushofje in Utrecht

Woonhuis

Gansstraat 111
3582EE Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Martinushofje

Omschrijving Bouwblok B met 12 hofjeswoningen wordt gevormd door de zuidoostelijk gelegen rij woningen van het uit twee bouwblokken bestaande complex "Martinushofje". De voorgevel wordt door de centraal opgestelde tuitgevel in twee gelijke delen verdeeld. Elke woning bezit aan de voorzijde een venster en deur onder een over twee woningen gedeelde dakkapel. Met uitzondering van de genoemde middenwoningen komen boven de vensters en deuren korfbogen voor en worden de vensteropeningen onderling met elkaar verbonden door een muizentandfries ter hoogte van de bovendorpels van de vensters. De met een tuitgevel opgetrokken middenwoningen bevatten door spaarvelden ingedeeld, drie traveeën. Het door een driepasboog binnen een lancetboog afgesloten middelste spaarveld bevat de gekoppelde voordeur onder een korfboog en boven een gekoppeld achtruits venster. Ter weerszijden reikt een met een vorktracering eindigende lagere lancetboog tot de schuine zijde van het dak. Begane gronds is een schuifvenster onder een segmentboog in het spaarveld opgenomen. In de muurdammen tussen de vensterbogen bevinden zich decoratieve muurankers. Siermetselwerk vult alle boogvelden boven de schuif- of draairamen in. De gevels worden beëindigd met een lijst van kraagstenen onder de bakgoot. De gevels van de kopse zijden zijn in opzet gelijk aan de tuitgevels van de hiervoor beschreven middenwoningen. De eindgevels wijken alleen af in de middelste travee begane gronds die blind is uitgevoerd en wordt beëindigd door een paar lancetboogjes. In de noordoostelijke gevel is een stichtingssteen geplaatst met recent weggehakte tekst. Waardering Bouwblok B (zd/o), met twaalf hofjeswoningen deel uitmakend van het "Martinushofje" is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een zorgvuldig ontworpen en eenvoudig vormgegeven woonblok in Overgangarchitectuur met, beperkt tot enkele delen neo-gotische stijlkenmerken. Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat de herinnering levend houdt aan de 19de eeuwse sociale woningbouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522632
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Martinushofje
Deel van het Martinushofje
Deel van het Martinushofje
Basisgegevens
Locatie Utrecht, Gansstraat 87-133
Gesticht in 1884
Gesticht door Rooms-katholieke Armbestuur
Restauraties 1994 (renovatie)
Huizen 24
Architect A.G. Tollenaar
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 522631

Het Martinushofje is een hofje in de Nederlandse stad Utrecht.

Het hofje aan de Gansstraat is in 1884 in opdracht van het Rooms-katholieke Armbestuur gebouwd. A.G. Tollenaar verzorgde het ontwerp in een stijl die wordt gekarakteriseerd als overgangsarchitectuur met toepassing van een beperkt aantal neogotische elementen.

De in totaal 24 woningen zijn verdeeld in twee tegenover elkaar gelegen bouwblokken die gescheiden worden door een doodlopend straatje. De woningen bevatten twee bouwlagen met daarboven nog een zolder. Ze zijn merendeels voorzien van onder andere gedeelde dakkapellen in een zadeldak. De twee woningen in het midden van ieder bouwblok vormen daarop een uitzondering vanwege de hogere doorzetting van de voorgevel in de vorm van een tuitgevel.

Zie ookMonumenten in de buurt van Martinushofje in Utrecht

Martinushofje

Gansstraat 87
Utrecht
Omschrijving Bouwblok A met 12 hofjeswoningen wordt gevormd door de noordwestelijk gelegen rij woningen van het uit twee bouwblokken bestaa..

Grafmonument familie Schuyt

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 7, grafnr 5) voor de familie Schuyt, bestaande uit grote met hardstenen platen gedekte sokkel met bij de vie..

Grafmonument

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAF (vak 6, grafnr 101) met hardstenen stèle op zware voet met inscriptie, met bijbehorend sierlijk gesmeed ijzeren hek op h..

Grafmonument van Oort

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving In eclectische trant uitgevoerd GRAFMONUMENT (vak 9, grafnr 36), blijkens de inscriptie ter nagedachtenis van Van Oort, bestaa..

Grafmonument prof. J.I. Doedes

Gansstraat 167
Utrecht
Omschrijving GRAFMONUMENT (vak 5, grafnr 228E) in de vorm van een obelisk op geprofileerde rechte sokkel, uitgevoerd in graniet blijkens de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Martinushofje in Utrecht