Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariënheuvel, portiershuisje in Heemstede

Kasteel Buitenplaats

Glipper Dreef 197
2104WG Heemstede
Noord Holland

Bouwjaar: 1730


Beschrijving van Mariënheuvel, portiershuisje

Omschrijving onderdeel 3c: PORTIERSHUISJE. Omschrijving Het PORTIERSHUISJE bestaat uit één bouwlaag met een platdak en is geheel tegen de tuinmuur gebouwd aan de binnenzijde in een kwartronde vorm. Het metselwerk met klesoren loopt in één geheel door met de dienstwoning. Het venster, en de dichtgemetselde deur aan de binnenzijde zijn oorspronkelijk. Het venster in de tuinmuur is later ingebroken. Waardering Het PORTIERSHUISJE is van algemeen belang: - vanwege hzij plaats in het oeuvre van D. Marot; - vanwege de gaaf bewaarde monumentale opzet van de ingangspartij; - in relatie tot het ensemble van de naastgelegen bebouwing van koepel en het koetshuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522628
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariënheuvel, portiershuisje in Heemstede

Mariënheuvel, inrijhek en tuinmuur

Glipper Dreef 197
Heemstede
Omschrijving onderdeel 3a: INRIJHEK MET AANSLUITENDE TUINMUUR. Omschrijving Het omstreeks 1730 door D. Marot ontworpen INRIJHEK bestaat ui..

Mariënheuvel, dienstwoning

Glipper Dreef 197
Heemstede
Omschrijving onderdeel 3b: DIENSTWONING. Omschrijving De DIENSTWONING is in één opzet met het portiershuisje (onderdeel 3c) gebouwd. Het..

Meerzicht, koetshuis

Glipper Dreef 193
Heemstede
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS. Omschrijving Even ten zuiden van de ingangspartij staat het voormalige KOETSHUIS uit de tweede helft ..

Complex Mariënheuvel/Meer en Berg: Meerzicht

Glipper Dreef 205
Heemstede
"Meerzicht". Rechthoekig 18e eeuws landhuis met rechte kroonlijst, ijzeren hekken en muren omgeven het perceel aan de straatzijde.

Woning Meerzicht

Glipper Dreef 205
Heemstede
Omschrijving onderdeel 6: WONING, genaamd "Meerzicht". Omschrijving De WONING "Meerzicht" is een restant van het 17de-eeuwse huis Meer en..

Kaart & Routeplanner