Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariënheuvel, inrijhek en tuinmuur in Heemstede

Tuin Park Landgoed

Glipper Dreef 197
2104WG Heemstede
Noord Holland

Bouwjaar: 1730


Beschrijving van Mariënheuvel, inrijhek en tuinmuur

Omschrijving onderdeel 3a: INRIJHEK MET AANSLUITENDE TUINMUUR. Omschrijving Het omstreeks 1730 door D. Marot ontworpen INRIJHEK bestaat uit twee wijd uit elkaar staande hekstijlen. De stijlen zijn bekleed met natuursteen in een blokkenpatroon met ingezwenkte hoeken. Onder de bekroning bevindt zich het wapenschild De Neufville. De bekroning bestaat uit een gedrukte pompoenvorm met een rand van accanthusblad. Binnen de hekpijlers staat het fraai gedecoreerde smeedijzeren hek, bestaande uit aan beide zijden een vastdeel en een draaiend deel. Aan de buitenzijde staan twee kanonslopen bij wijze van schamppalen voor het hek. Het hek is gerestaureerd. Aansluitend aan het hek is een tuinmuur gemetseld bestaande uit muurdammen waartussen gemetselde velden afgesloten met een tandlijst en daarboven een natuurstenen lijst. Deze opzet is conform die uit de 18de eeuw, maar delen van de muur zijn vernieuwd dan wel geheel nieuw zoals ter plaatse van het afgebroken huis Meer en Berg. Meest oorspronkelijk is het zuidelijke deel m.n. in combinatie met het kleine (portiers ?)huisje en het vierkante dienstgebouw. Waardering Het INRIJHEK MET AANSLUITENDE TUINMUUR is van algemeen belang: - vanwege zijn plaats in het oeuvre van D. Marot; - vanwege de gaaf bewaarde monumentale opzet van de ingangspartij; - in relatie tot het ensemble van de naastgelegen bebouwing van koepel en het koetshuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522626
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariënheuvel, inrijhek en tuinmuur in Heemstede

Mariënheuvel, dienstwoning

Glipper Dreef 197
Heemstede
Omschrijving onderdeel 3b: DIENSTWONING. Omschrijving De DIENSTWONING is in één opzet met het portiershuisje (onderdeel 3c) gebouwd. Het..

Mariënheuvel, portiershuisje

Glipper Dreef 197
Heemstede
Omschrijving onderdeel 3c: PORTIERSHUISJE. Omschrijving Het PORTIERSHUISJE bestaat uit één bouwlaag met een platdak en is geheel tegen d..

Meerzicht, koetshuis

Glipper Dreef 193
Heemstede
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS. Omschrijving Even ten zuiden van de ingangspartij staat het voormalige KOETSHUIS uit de tweede helft ..

Complex Mariënheuvel/Meer en Berg: Meerzicht

Glipper Dreef 205
Heemstede
"Meerzicht". Rechthoekig 18e eeuws landhuis met rechte kroonlijst, ijzeren hekken en muren omgeven het perceel aan de straatzijde.

Woning Meerzicht

Glipper Dreef 205
Heemstede
Omschrijving onderdeel 6: WONING, genaamd "Meerzicht". Omschrijving De WONING "Meerzicht" is een restant van het 17de-eeuwse huis Meer en..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)