Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beerschoten-Willinkshof: parkaanleg in Driebergen Rijsenburg

Tuin Park Landgoed

Hoofdstraat 21
3971KA Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1820-1870


Beschrijving van Beerschoten-Willinkshof: parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: (Hoofdstraat 21: park en Hoofdstraat 20: hertenkamp) PARKAANLEG. Park in landschappelijke stijl aangelegd in de trant van, of door J.D. Zocher jr. Het zuidwestelijke deel van het park wordt gekenmerkt door een vrij open heuvelachtig landschap met slingervijver, boomgroepen en solitairen, het wordt omzoomd door parkbos. Het houtgewas is voor een groot deel nog uit de tijd van de aanleg en bestaat uit rode en groene beuk, eik, en, in mindere mate, es, linde en kastanje. In het noordoostelijke deel van het park wordt het beeld bepaald door parkbos: loofbos (beuk, eik) in het centrale deel, overgaand in naaldbos in het meer noordelijk gelegen deel. Het park is gecomponeerd rond een centraal in het zuidwestelijke deel opgeworpen heuvel, waarvoor een slingervijver werd aangelegd. Op deze heuvel stond oorspronkelijk het huis Beerschoten-Willinkshof, tegenwoordig staat er een classicistisch tempeltje. Er zijn vanaf dit punt zichtassen richting hertenkamp (zuidwesten), over de voor de heuvel gelegen slingervijver in zuidoostelijke en westelijke richting en richting het noordoostelijk gelegen koetshuis. De onverharde slingerpaden die vanaf de zuidelijke en westelijke hoek (Hoofdstraat) van het terrein rond voornoemde heuvel in noordoostelijke richting lopen bieden mooie doorzichten naar de tempel en de vijver. Ten noordoosten van de heuvel komen de paden bij elkaar, om ter hoogte van een niervormig vijvertje weer te splitsen en enigszins slingerend door het parkbos bij de Arnhemse Bovenweg uit te komen. Het zuidelijke pad voert via een platte brug met gebogen bakstenen keermuren en eenvoudige ijzeren brugleuningen over de vijver, de vijver loopt voorbij de brug als smalle sloot verder het park in. De in het zuidoosten gelegen hockeyvelden zijn als zodanig voor de bescherming van ondergeschikt belang, maar de openheid van het terrein is belangrijk voor de contrastwerking met de gebogen lijn van de boszoom. Aan de zijde van de spoorbaan bevindt zich een Wilhelminaboom met bijbehorend hekwerk. Aan de overzijde van de Hoofdstraat ligt een bij de aanleg behorende hertenkamp, welke net als het park is opengesteld voor publiek. Het is een licht glooiend terrein met een centraal gelegen slingervijver. De oorspronkelijke rustieke omrastering is vervangen door een moderne afzetting, het oorspronkelijke Zwitserse hertenhuis is eveneens vervangen door een modernere variant. In aanleg vormt het terrein nog steeds een visuele eenheid met de parkaanleg rond het voormalig huis aan de overzijde van de straat. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang: - vanwege de bijzondere landschapsarchitectonische waarde van het ontwerp; - vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis; - vanwege de ensemblewaarde met de tegenover liggende hertenkamp; - als onderdeel van de Stichtse Lustwarande. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522618
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beerschoten-Willinkshof: parkaanleg in Driebergen Rijsenburg

Beerschoten-Willinkshof: koepel

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 1: (Hoofdstraat 21; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1) KOEPEL. Ter nagedachtenis aan de laatste particu..

Beerschoten-Willinkshof: hekpijlers

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3: (Hoofdstraat 21; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3) HEKPIJLERS. De zuidwestelijke ingang van het par..

Beerschoten-Willinkshof: brug

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 4: (Hoofdstraat 21; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4) BRUG. Vanaf de zuidoostelijke ingang van het par..

Beerschoten-Willinkshof: koetshuis annex dienstwoning

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 5: (Hoofdstraat 21; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 5) KOETSHUIS annex DIENSTWONING. Het koetshuis ligt..

Beerschoten-Willinkhof

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het tussen de Hoofdstraat in het zuiden en de Arnhemse Bovenweg in noorden gelegen PARK in landschappelijke stijl wordt aan d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Beerschoten-Willinkshof: parkaanleg in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)