Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beerschoten-Willinkshof: koepel in Driebergen Rijsenburg

Kasteel Buitenplaats

Hoofdstraat 21
3971KA Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Beerschoten-Willinkshof: koepel

Omschrijving onderdeel 1: (Hoofdstraat 21; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1) KOEPEL. Ter nagedachtenis aan de laatste particuliere eigenaar, dhr. Willink, en ter opluistering van het park, werd in 1889 een koepel gebouwd naar een ontwerp van C.B. Posthumus Meyjes, met medewerking van de beeldhouwers Pierre E. van den Bossche en Guillaume (Willem) Crevels. De kleine ronde tempel ligt midden op de centraal in de aanleg gelegen heuvel, de plek van het voormalig huis Beerschoten-Willink, en functioneert in de parkaanleg als follie. De tempel is opgetrokken in neoclassicistische stijl en heeft als basis een vier treden hoge, hardstenen sokkel. Voor de opstand werd natuursteen gebruikt. Het koepelvormige dak is met schubvormige leien gedekt en wordt bekroond door een beeld van de godin Flora. Flora heeft in haar linkerhand een lauwerkrans. Het dak wordt gedragen door geprofileerde rondbogen op pijlers met hardstenen sokkel, gedecoreerd met een Ionische halfzuil. De rondbogen zijn voorzien van een sluitsteen met acanthusblad. Het hoofdgestel heeft een met medaillons en festoenen gedecoreerd fries, waarin diversen vruchten zijn verwerkt. De kroonlijst is voorzien van een tandlijst. De terrazzo-vloer van de tempel is stervormig ingelegd met graniet in verschillende tinten wit, oranje en roze. De randen van de ster zijn geaccentueerd met fijne zwarte en bruine tegelmozaïek. Het hart van de ster heeft een ronde vorm. Het lichtblauwe gewelf is beschilderd met goudkleurige sterren. Onder het gewelf is in natuursteen de volgende tekst gegraveerd: `Der Gemeente Driebergen, ter opluistering van Beerschoten-Willinkshof, anno 1889'. Daarnaast zijn de namen van de architect en de twee beeldhouwers vermeld. Waardering De KOEPEL is van algemeen belang: - als voorbeeld van een bouwtype, bouwstijl en detaillering; - vanwege de ensemblewaarde; - als onderdeel in het oeuvre van architect C.B. Posthumus Meyjes. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522617
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beerschoten-Willinkshof: koepel in Driebergen Rijsenburg

Beerschoten-Willinkshof: parkaanleg

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 2: (Hoofdstraat 21: park en Hoofdstraat 20: hertenkamp) PARKAANLEG. Park in landschappelijke stijl aangelegd in de ..

Beerschoten-Willinkshof: hekpijlers

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3: (Hoofdstraat 21; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3) HEKPIJLERS. De zuidwestelijke ingang van het par..

Beerschoten-Willinkshof: brug

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 4: (Hoofdstraat 21; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4) BRUG. Vanaf de zuidoostelijke ingang van het par..

Beerschoten-Willinkshof: koetshuis annex dienstwoning

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 5: (Hoofdstraat 21; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 5) KOETSHUIS annex DIENSTWONING. Het koetshuis ligt..

Beerschoten-Willinkhof

Hoofdstraat 21
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving Het tussen de Hoofdstraat in het zuiden en de Arnhemse Bovenweg in noorden gelegen PARK in landschappelijke stijl wordt aan d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Beerschoten-Willinkshof: koepel in Driebergen Rijsenburg

Foto's (2)