Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ruïne Kasteel Ravesteyn in Heenvliet

Kasteel Buitenplaats

Markt 10
3218AM Heenvliet (gemeente Bernisse)
Zuid Holland

Bouwjaar: 13e eeuw (donjon) 14e/15e eeuw (fundamenten)


Beschrijving van Ruïne Kasteel Ravesteyn

Omschrijving RUÏNE behorende tot de buitenplaats Huis te Heenvliet. Op een verhoogd en omgracht terrein staat een ruïne bestaande uit de -ondergrondse- 14de/15de-eeuwse fundamenten van de voorburcht (poort en traptoren) en het -bovengrondse- muurwerk van een zeer sterke in oorsprong 13de-eeuwse donjon met ca.2.5 meter dikke muren opgebouwd uit kloostermoppen in Vlaams verband. De burcht is in 1572 verwoest en tot een ruïne vervallen. De op rechthoekige grondslag opgetrokken woontoren met torens op de hoeken is gebouwd op een fundament van poeren verbonden door grondbogen, die onder de waterspiegel en het talud vallen; de torens rusten op uitkragende boogjes; de tweede laag vormde het eigenlijke woonvertrek (eerste laag is kelder) herkenbaar aan de schouw en rookkanaal. Zuidoost toren met wenteltrap; zuidwest toren gebouwd omstreeks 1500 een torenkamer (kelder); overige torens zijn zware versterkingen alleen te bereiken via de weergang en bedoeld voor militaire doeleinden. Aan de oostzijde is een smalle ingang voorzien van een constructie voor een valhek. INWENDIG een vierkante ruimte (kelder) met driezijdig afgesloten kaarsnissen, gevelopeningen, sporen van een schouw en rookkanaal in de noordmuur, in de westmuur een smalle koker (waterput); in de zuidwest toren een overkoepelde ruimte toegankelijk via een eikenhouten deur; in de zuidoost toren een wenteltrap met schietgaten. Waardering RUÏNE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de archeologische waarde; - vanwege de cultuurhistorische betekenis als restant van een verdedigbare middeleeuwse burcht; - als restant van een van de weinige wereldlijke bouwwerken uit de 13de eeuw; - als historische stoffage-object van de aanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522613
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Ravesteyn
Kasteel Ravesteyn, buitenaanzicht
Kasteel Ravesteyn, buitenaanzicht
Locatie Heenvliet, Vlag van Nederland Nederland
Algemeen
Bouwmateriaal Baksteen
Huidige functie Ruïne
Gebouwd in 1254
Gebouwd door Hendrik van Voorne
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  522613
Kasteel Ravesteyn, interieur
Kasteel Ravesteyn, interieur
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De ruïne van kasteel Ravesteyn, dat eigenlijk Slot Heenvliet heet,[1] staat in het historische stadje Heenvliet in de Zuid-Hollandse gemeente Nissewaard op Voorne-Putten.

Geschiedenis

De eerste houten versterking werd hier vermoedelijk al rond het jaar 1100 gebouwd. In 1254 vermaakte Hendrik van Voorne de heerlijkheid 'Heenvliet' aan zijn broer Hugo, die zich als eerste 'heer van Heenvliet' mocht noemen. Deze bouwde hier een kasteel in steen.

Het hoofdgedeelte bestond uit een voor de 13e eeuw zeer zwaar uitgevoerde donjon met vier hoektorens die op een hoogte was gebouwd waaromheen een gracht was gegraven. Deze had zowel een militaire als een woonfunctie. De toegangspoort werd beschermd met een valhek. In de 14e en in de 15e eeuw werd het kasteel uitgebreid met delen die een meer comfortabele bewoning mogelijk maakten.

Nadat het in de Tachtigjarige Oorlog in 1572 door de watergeuzen was vernield werd het slot niet meer hersteld, de kelders van de imposante ruïne bleven echter nog meer dan een eeuw in gebruik als gevangenis. Volgens sommigen heeft, voor de ruïnering van het kasteel, de van ketterij beschuldigde Heenvlietse pastoor Merula hier een tijdje gevangengezeten.

De ruïne werd tussen 1959 en 1965 grondig gerestaureerd, er is toen ook uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan door dr. J.G.N. Renaud. Het kasteelterrein is nu in beheer bij de vrijwilligers van de stichting Stede en Vrije Heerlykheyt Heenvliet. In de zomermaanden staat het op zaterdag open voor bezichtiging.

Monument

Het kasteel ligt in het gedeelte van Heenvliet dat een beschermd dorpsgezicht is. Tevens zijn verschillende delen van het kasteelcomplex rijksmonumenten.

Externe links


Monumenten in de buurt van Ruïne Kasteel Ravesteyn in Heenvliet

Huis met brede tuitgevel met voluten en fronton

Markt 10
Heenvliet (Gemeente Bernisse)
Rechtse van twee fraaie tuitgevels in de bocht van het marktplein. Huis met brede tuitgevel met voluten en fronton (XVIII b). Kruiskozijnen ..

Voormalige Ambachtshuis

Markt 10
Heenvliet (Gemeente Bernisse)
V.m. Ambachtshuis. Hoge gevel (XVII), gepleisterd, van kroonlijst en schuiframen voorzien, XIX A. Hierachter een huis XVII. Achtergevel (gew..

Huis te Heenvliet: hoofdgebouw

Markt 10
Heenvliet (Gemeente Bernisse)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis te Heenvliet of Ambachtsherenhuis). Aan de markt staat een hoogopgetrokken breed pand, dat een laat-middele..

Huis te Heenvliet (met Kasteel Ravesteyn): historische tuinaanleg

Markt 10
Heenvliet (Gemeente Bernisse)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Huis te Heenvliet. Zeer eenvoudige aanleg met de ruïne als mid..

Huis te Heenvliet: muur met toegangspoort

Markt 10
Heenvliet (Gemeente Bernisse)
Omschrijving MUUR MET TOEGANSGPOORT behorende tot de buitenplaats Huis te Heenvliet. Tussen het hoofdgebouw en het koetshuis staat een 17d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ruïne Kasteel Ravesteyn in Heenvliet

Foto's (2)