Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijnhuizen: zuidelijk bouwhuis in Nieuwegein

Kasteel Buitenplaats

Rond het Fort 22
3439MK Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: vermoedelijk 17e eeuw


Beschrijving van Rijnhuizen: zuidelijk bouwhuis

Onderdeel 4B Inleiding Aan de oostzijde van het voorplein liggen in elkaars verlengde, ter weerszijden van de oprijlaan naar het plein, twee uit rode baksteen opgetrokken, langgerekte bouwhuizen met een L-vormige plattegrond. Oorspronkelijk was de ruimte tussen beide gebouwen overspannen en fungeerde als toegangspoort naar het voorplein. Omschrijving Het zuidelijke BOUWHUIS bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een met gesmoorde oud-Hollandse pannen gedekt schilddak en dateert vermoedelijk uit de 17de eeuw. Het deel van het bouwhuis dat grenst aan de doorgang tussen de beide bouwhuizen was in gebruik als rijtuigenstalling. Dit deel heeft aan de voorpleinzijde een dubbele inrijdeur met fraai lijstwerk in Lodewijk XIV-stijl. Aansluitend op deze inrijdeur twee meerruits draaivensters met halfrond bovenlicht voorzien van een spaakroedenverdeling en een gewone toegangsdeur. De andere zijde van het bouwhuis was ingericht als dienstwoning, met dezelfde eenvoudige toegangsdeur en vensters. Aan de uiteinden van het bouwhuis een haaks geplaatste vierkante aanbouw onder een tentdak, voorzien van een toegangsdeur aan de voorpleinzijde, welke bereikbaar is via een trapje. De achtergevels van het bouwhuis is wat indeling betreft in de loop der tijd nogal veranderd. Foto's uit 1958 tonen ter hoogte van het koetshuisgedeelte een blinde muur en daarnaast hoge, dubbele, glazen deuren met getoogd bovenlicht: de oranjerie. Tegenwoordig is deze gevelwand voorzien van meerruits schuifvensters met één centrale deurpartij. Het bouwhuis wordt gedekt door een schilddak. Het dak is voorzien van enkele dakkapellen met meerruits schuifvensters, deels daterend uit de tijd van de restauratie/verbouwing die kort na 1958 plaats vond. Waardering Het zuidelijke BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Rijnhuizen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere, L-vormige plattegrond; - vanwege de bijzondere ligging binnen de 17de-eeuwse, formele parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522610
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijnhuizen: zuidelijk bouwhuis in Nieuwegein

Rijnhuizen: kasteel

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 1 Omschrijving Het tegenwoordige KASTEEL Rijnhuizen werd gebouwd in 1640 op een terrein waarop in ieder geval sinds 1370 een rid..

Rijnhuizen: historische tuin- en parkaanleg

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In oorsprong formele tuin- en parkaanleg, die in de 18de en 19de eeuw in fasen w..

Rijnhuizen: brug

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 3 Omschrijving Het omgrachte hoofdgebouw is bereikbaar via een rood bakstenen BRUG met drie bogen, welke voorafgegaan wordt door..

Rijnhuizen: noordelijk bouwhuis

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 4A Inleiding Aan de oostzijde van het voorplein liggen in elkaars verlengde, ter weerszijden van de oprijlaan naar het plein, tw..

Rijnhuizen: tuinschuur

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 5 Omschrijving Ten zuidoosten van het zuidelijke bouwhuis gelegen TUINSCHUUR op rechthoekige grondslag, bestaande uit één bouw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)