Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijnhuizen: brug in Nieuwegein

Tuin Park Landgoed

Rond het Fort 22
3439MK Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: vermoedelijk 18e eeuw


Beschrijving van Rijnhuizen: brug

Onderdeel 3 Omschrijving Het omgrachte hoofdgebouw is bereikbaar via een rood bakstenen BRUG met drie bogen, welke voorafgegaan wordt door een zeven treden tellende hardstenen trap. De keermuren zijn aan de bovenzijde voorzien van een hardstenen afdekplaat. De eenvoudige ijzeren brugleuningen zijn samengesteld uit twee regels en balustervormige spijlen, de ruimte tussen het brugdek en de onderste regel wordt opgevuld met sierlijk smeedijzeren krulwerk. Op het niveau van het souterrain bevindt zich vlak boven de waterspiegel een tweede brugdek, dat naar de dienstingang onder de hoofdingang leidt. Deze dienstbrug is vanaf het voorplein bereikbaar via een trap aan de linkerzijde van de brug. De brug dateert vermoedelijk uit de 18de eeuw. Waardering De BRUG behorende tot de buitenplaats Rijnhuizen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, sierlijke vormgeving; - vanwege de bijzondere constructie met twee brugdekken boven elkaar; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522607
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijnhuizen: brug in Nieuwegein

Rijnhuizen: kasteel

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 1 Omschrijving Het tegenwoordige KASTEEL Rijnhuizen werd gebouwd in 1640 op een terrein waarop in ieder geval sinds 1370 een rid..

Rijnhuizen: historische tuin- en parkaanleg

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In oorsprong formele tuin- en parkaanleg, die in de 18de en 19de eeuw in fasen w..

Rijnhuizen: noordelijk bouwhuis

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 4A Inleiding Aan de oostzijde van het voorplein liggen in elkaars verlengde, ter weerszijden van de oprijlaan naar het plein, tw..

Rijnhuizen: zuidelijk bouwhuis

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 4B Inleiding Aan de oostzijde van het voorplein liggen in elkaars verlengde, ter weerszijden van de oprijlaan naar het plein, tw..

Rijnhuizen: tuinschuur

Rond het Fort 22
Nieuwegein
Onderdeel 5 Omschrijving Ten zuidoosten van het zuidelijke bouwhuis gelegen TUINSCHUUR op rechthoekige grondslag, bestaande uit één bouw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)