Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vogelensang: waterpomp in Vorden

Overig

de Eldersmaat 5
7251RJ Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Vogelensang: waterpomp

Omschrijving WATERPOMP voor hallenhuisboerderij uit de late negentiende eeuw. De pomp bestaat uit een gemetselde vierkante sokkel met daarop een houten, piramidevormig vormgegeven, kop met een houten arm. Waardering Gaaf bewaard gebleven WATERPOMP bij boerderijcomplex, ontstaan vanaf ongeveer 1880. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een waterpomp bij een hallenhuisboerderij uit dezelfde periode. De pomp is in combinatie met de overige erfonderdelen van architectuurhistorisch belang. De voor dit landschap kenmerkende vorm en erfindeling van het complex is bijzonder goed bewaard gebleven. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan de Eldersmaat, ten oosten van kasteel Hackfort, waar het complex in oorsprong toe behoorde. Het direct aan de boomrijke weg gelegen complex maakt een onmisbaar onderdeel uit van het belangrijke coulissenlandschap dat het buitengebied van de gemeente Vorden kenmerkt. De pomp staat voor de boerderij en is daardoor goed zichtbaar. - Van culltuurhistorische waarde als onderdeel van een boerderijcomplex dat oorspronkelijk aan het landgoed Hackfort toebehoorde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522596
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vogelensang: waterpomp in Vorden

Vogelensang: boerderij van het hallenhuistype

De Eldersmaat 5
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
BOERDERIJ van het hallenhuistype met in kruisverband gemetselde gevels en een iets opgelicht zadeldak met wolfseinden ter plaatse van het li..

Vogelensang: grote bijschuur

de Eldersmaat 5
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Grote BIJSCHUUR uit ca. 1880, gebouwd naast de boerderij aan de Eldersmaat. De schuur is van het hallenhuistype en heeft in kruisverband gem..

Vogelensang: bakoventje

de Eldersmaat 5
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
BAKOVENTJE, gesitueerd op het voorerf van een negentiende eeuws boerderijcomplex aan de Eldersmaat. Het bakoventje is in baksteen gemetseld ..

Hackfort: boerderij

Baakseweg 2
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 5 BOERDERIJ, XIX; boerderij aan de Baakseweg, direct ten noorden van het voorplein: baksteen, één bouwlaag met m..

Hackford: bouwhuis

Baakseweg 4
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 3 BOUWHUIS, XIXd; aan de noordzijde en als afsluiting van het voorplein; bakstenen gebouw van één hoge bouwlaag ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vogelensang: waterpomp in Vorden