Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vogelensang: grote bijschuur in Vorden

Boerderij

de Eldersmaat 5
7251RJ Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1880


Beschrijving van Vogelensang: grote bijschuur

Grote BIJSCHUUR uit ca. 1880, gebouwd naast de boerderij aan de Eldersmaat. De schuur is van het hallenhuistype en heeft in kruisverband gemetselde gevels. De VOOR- EN ACHTERGEVEL zijn symmetrisch vormgegeven en hebben segmentboogvormige staldeuropeningen met aan weerszijden een houten vierruits stalraampje met een getoogde bovenzijde en een getoogd staldeurtje. Het wolfsdak is met gesmoorde oud Hollandse pannen belegd. De LINKERZIJGEVEL heeft drie getoogde staldeurtjes, afgewisseld met twee halfronde ijzeren stalramen en een rechthoekig vierruits raam. De RECHTER ZIJGEVEL heeft twee getoogde staldeurtjes, een zesruits ijzeren raam en een halfrond ijzeren stalraam. Waardering Gaaf bewaard gebleven BIJSCHUUR van boerderijcomplex, ontstaan vanaf ongeveer 1880. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een laat negentiende eeuwse bijschuur bij een hallenhuisboerderij uit dezelfde periode. De schuur is in combinatie met de overige erfonderdelen van architectuurhistorisch belang. De voor het dit landschap kenmerkende vorm en de erfindeling van het complex is bijzonder goed bewaard gebleven. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan de Eldersmaat, ten oosten van kasteel Hackfort, waar het complex in oorsprong toe behoorde. Het direct aan de boomrijke weg gelegen complex maakt een onmisbaar onderdeel uit van het belangrijke coulissenlandschap dat het buitengebied van de gemeente Vorden kenmerkt. De schuur is direct naast de boerderij gesitueerd en daardoor goed zichtbaar vanaf de openbare weg. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een boerderijcomplex dat oorspronkelijk aan het landgoed Hackfort toebehoorde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522594
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vogelensang: grote bijschuur in Vorden

Vogelensang: boerderij van het hallenhuistype

De Eldersmaat 5
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
BOERDERIJ van het hallenhuistype met in kruisverband gemetselde gevels en een iets opgelicht zadeldak met wolfseinden ter plaatse van het li..

Vogelensang: bakoventje

de Eldersmaat 5
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
BAKOVENTJE, gesitueerd op het voorerf van een negentiende eeuws boerderijcomplex aan de Eldersmaat. Het bakoventje is in baksteen gemetseld ..

Vogelensang: waterpomp

de Eldersmaat 5
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving WATERPOMP voor hallenhuisboerderij uit de late negentiende eeuw. De pomp bestaat uit een gemetselde vierkante sokkel met daaro..

Hackfort: boerderij

Baakseweg 2
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 5 BOERDERIJ, XIX; boerderij aan de Baakseweg, direct ten noorden van het voorplein: baksteen, één bouwlaag met m..

Hackford: bouwhuis

Baakseweg 4
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 3 BOUWHUIS, XIXd; aan de noordzijde en als afsluiting van het voorplein; bakstenen gebouw van één hoge bouwlaag ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vogelensang: grote bijschuur in Vorden