Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaatshek in Vorden

Graf Begraafplaats

Eikenlaan 2 a
7251LT Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Begraafplaatshek

Omschrijving Het BEGRAAFPLAATSHEK bestaat uit twee achthoekige gietijzeren hekpijlers, die een rijk geornamenteerde, met een kruis bekroonde boog van smeedijzer dragen. De holle pijlers, die zijn voorzien van een basement en een uitspringende top, zijn opgebouwd uit smalle gietijzeren delen, versierd met opgelegde bloemmotieven. De top wordt bekroond met een toefje gietijzeren acanthusbladeren, waaruit de smeedijzeren boog "ontspringt". De boog bestaat uit S- en C-vormige krullen en wordt in het midden met een kruis bekroond. Tussen de pijlers hangt een dubbel, naar het midden omhoog lopend, smeedijzeren draaihek, waarvan de spijlen zijn voorzien van pijlpunten. Aan weerszijden van de pijlers bevinden zich nog hekwerken met een viertal spijlen en gebogen slootkantstukken. Achter het begraafplaatshek bevinden zich aan weerszijden van het pad gietijzeren ENGELENBEELDEN op zandstenen sokkels. De witgeschilderde engelen gaan gekleed in een over één schouder gedrapeerde tunica en blazen op een bazuin. De uiteinden van de tunica's wapperen omhoog om beweging te suggereren. De verder vrij statische figuren zijn uit afzonderlijk gegoten stukken samengesteld, zoals valt op te maken uit de niet goed weggewerkte naden. De beelden zijn geplaatst op zandstenen sokkels op vierkante grondslag, die zijn voorzien van een uitspringend basement, dat bestaat uit een rechte voet en een ojiefprofiel en een uitkragende top. Waardering BEGRAAFPLAATSHEK en gietijzeren ENGELENBEELDEN vermoedelijk daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. - Van kunsthistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een ingangspartij van een R.K. begraafplaats uit het derde kwart van de 19de eeuw in een stijl die invloeden vertoont van de neobarok. De engelen vertonen geen grote artistieke kwaliteit, maar hebben wel zeldzaamheidswaarde. - Van stedenbouwkundige waarde als blikvanger van de enigszins verscholen gelegen R.K. begraafplaats van Kranenburg en als functioneel onderdeel van het begraafplaatscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522580
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaatshek in Vorden

Grafkapel familie Van Dorth tot Medler

Eikenlaan 2a
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Inleiding De GRAFKAPEL van de familie Van Dorth tot Medler is gebouwd in 1865 in de stijl van de neogotiek, wellicht naar ontwerp van P.J.H..

Graftekens

Eikenlaan 2a
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Inleiding De groep GRAFTEKENS van de familie van Dort tot Medler bestaat uit zeven bijeen geplaatste grafmonumenten uit de periode 1847-188..

Sint-Antoniuskerk

Ruurloseweg 101
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
St. Antonius, 1856, gewijd 1867. Vroeg werk van P.J.H. Cuypers. Driebeukige kruisbasiliek met westtoren in eenvoudige neogotische baksteenvo..

Pastorie met hekwerk bestaat uit een voorhuis en een achterbouw

Ruurloseweg 103
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving De PASTORIE met HEKWERK bestaat uit een voorhuis en een achterbouw. Het voorhuis heeft op een rechthoekig grondplan een kelder..

Boerderij onder met riet en pannen gedekt wolfdak

Mosselseweg 2
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Boerderij uit de 19e eeuw onder met riet en pannen gedekt wolfdak. In later tijd nieuw beklampte voorgevel met vensters, waarin 20-ruitsschu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Begraafplaatshek in Vorden

Foto's (4)