Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Romp van molen De Hoop in Middelburg

Molen

Noordweg 482
4333KM Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1721


Beschrijving van Romp van molen De Hoop

Inleiding Romp van molen De Hoop, een voormalige stellingmolen gebouwd in 1721 en na een brand in 1943 voorzien van een maalinstallatie; in de jaren '60 uitgebreid met een aangebouwd dienstgebouw/pakhuis Omschrijving De Hoop bestaat uit de romp van een voormalige stellingmolen op een bescheiden molenbelt. De molen is opgetrokken in baksteen en onder andere voorzien van verschillende rondboogvormig afgesloten openingen en voormalige dubbele inrijdeuren. Inwendig is de gehele maalinrichting c.a. uit 1944 nog aanwezig. Tegen de molen een tweelaags dienstgebouw/pakhuis uit de jaren '60 voorzien van uiterst sobere, functionele gevelopeningen en een emaille reclameplaat van UTD mengvoeder. Met betrekking tot de maalderijinrichting wordt het volgende opgemerkt. Het maalderijbedrijf is verdeeld over drie bouwlagen: begane grond: motoraandrijvingen voor het maalwerk op de eerste verdieping; hamermolen voor het malen van veevoer; electriciteitsinstallatie; meelvang; eerste verdieping: dubbele maalstoel (twee koppels maalstenen) met bijbehorende gereedschappen; meelkokers; tweede verdieping: hijsinstallatie met motoraandrijving; mechanisch windwiel; graanstortbak met electrische aandrijving. Naar verluidt zijn de electrische en mechanische installaties vanaf het moment van ingebruikname ongewijzigd gebleven. In het aangebouwde pakhuis electrische en mechanische hijsinstallaties. Waardering De molenromp van molen De Hoop, gebouwd in 1721 en na brand in 1943 hersteld en voorzien van een voor die tijd moderne maalderijinrichting, later uitgebreid, is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype stellingmolen (een van de vroegste stenen molens in Zeeland); - de molenbelt; - de dominante ligging in dorpsbeeld en landschap (bakenwerking); - de ontwikkeling van de molenfunctie door de maalinrichting; - als zodanig is het ook een zeer herkenbare representant van deze typerende, eertijds algemene ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522578
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hoop
De Hoop, Sint Laurens
De Hoop, Sint Laurens
Basisgegevens
Plaats Sint Laurens
Bouwjaar 1721
Verdwenen 1943 door brand
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Functie voorheen korenmolen
Monumentnummer  522578
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Hoop is een voormalige windmolen in het Zeeuwse dorp Sint Laurens. De molen werd in 1721 gebouwd als korenmolen en verbrandde in 1943 doordat de vang warmliep. De molen is in 2002 aangewezen als rijksmonument omdat deze molen in het verleden zowel op windkracht als op een dieselmotor als op een elektromotor kon worden aangedreven.

Al langer zijn er plannen om deze molen in volle glorie te herstellen. Dit plan heeft in 2013 weer vleugels gekregen: een werkgroep in Sint Laurens is serieus van plan de romp te restaureren.


Monumenten in de buurt van Romp van molen De Hoop in Middelburg

Interbellum woning

Noordweg 491
Middelburg
Omschrijving Woonhuis op rechthoekige plattegrond met smalle aanbouw aan achterzijde en erkeruitbouw aan zij- en voorkant. Opgetrokken uit ..

Voormalig gemeentehuis

Noordweg 493
Middelburg
Inleiding Voormalig gemeentehuis, in 1931 in Interbellum-architectuur gebouwd, uitgevoerd door aannemer M. Walraven. Omschrijving Pand op..

Groenoord

Noordweg 497
Middelburg
Omschrijving Voormalige burgemeesterswoning op rechthoekige plattegrond met diverse erkers en aanbouwtjes. Twee bouwlagen hoog met asymmetr..

Sint Laurens

Van Cittersstraat 69
Middelburg
Inleiding Vrij, op een straathoek gelegen bakstenen kerkje, in hoofdvorm daterend uit 1644, met toegangspoortje onder schilddak en op de he..

Welgelegen

Noordweg 402
Middelburg
Hof "Welgelegen". Gepleisterde POORTPALEN waarop "Anno" en "1662". Woonhuis in gele stenen met gepleisterde topgevel met hoog pannen zadel..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)