Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote Slapersluis in Finsterwolde

Weg En Waterwerk

Carel Coenraadpolder 5
9684TS Finsterwolde (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1924-'25 1992 (renov. dijkcoupure) 1925 1924-'25 1992 (renov. dijkcoupure)


Beschrijving van Grote Slapersluis

Inleiding De SPUISLUIS met ROLBRUG kreeg in 1924 zijn vloedwaterkerende functie na drooglegging van de Carel Coenraadpolder. De spuisluis, tegenwoordig de "Grote Slapersluis" genoemd, verving een oude uitwateringssluis uit 1862, de zogenaamde Reiderlander (binnen)sluis. Met de inpoldering van de C.C. Polder is de oude sluis verplaatst naar het oosten en kreeg de naam Buitenzeesluis. Tussen beide sluizen werd een kanaal gegraven, het Boezemkanaal, dat tevens werd gebruikt als spuiboezem. De spuisluis, die in de loop der jaren op onderdelen is vernieuwd, is gelegen op de overgang van de Reiderwolderpolder naar de C.C. Polder midden in het open landschap en vormt een brug tussen het Hoofdkanaal en het Boezemkanaal. Ten oosten van de sluis ligt een in 1992 vernieuwde dijkcoupure. Omschrijving SPUISLUIS die zijn huidige vorm kreeg in 1924/25. De sluis bestaat uit twee betonnen sluishoofden met houten geleiders en twee paar schotbalksponningen, een paar houten vloeddeuren en een paar houten ebdeuren (1925). De sluisdeuren worden bediend middels vier ijzeren tandwielkasten met lier, en vier ijzeren duwbomen. Aan de zuidzijde van de sluis een restant sluiskom met aan de oostkant een wand van gemetselde troggewelfjes met gietijzeren kubbestijlen. De sluishoofden zijn met elkaar verbonden door een in oude stijl (vernieuwde) ijzeren ROLBRUG met tuiwerk. De brug bestaat uit een plaatijzeren rijvloer met vier ijzeren wielen, gelaste stalen leuningen, twee ijzeren vakwerkstijlen met tuistaven, en een ijzeren tandwielkast met lier. Op de brug een hek (niet origineel). Waardering Spuisluis met rolbrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een spuisluis uit 1924/25 met een (vernieuwde) rolbrug - vanwege de historische relatie met de aanleg van de C.C. Polder - vanwege de beeldbepalende ligging in het open landschap (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522558
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grote Slapersluis in Finsterwolde

Hoop De Hoop

Ganzedijk 71
Finsterwolde (Gemeente Oldambt)
Kleine achtkante bovenkruier met stelling, in 1868 gebouwd.

Hervormde kerk, vrijstaande klokkentoren

Hoofdweg 7
Finsterwolde (Gemeente Oldambt)
Toren. Op de hoek van het kerkhof staat de klokketoren, in 1822 opgetrokken.

Hervormde kerk

C.G.Wiegersweg 1
Finsterwolde (Gemeente Oldambt)
Herv. Kerk op Kerkhof. De kerk bestaat uit het schip van een romano-gotische kruiskerk, uitwendig kenbaar aan de nissen-arkaden langs de noo..

Dwars woonhuis onder zadeldak met wolfseinden boven zijgevels

Hoofdweg 23
Finsterwolde (Gemeente Oldambt)
Dwars WOONHUIS onder zadeldak met wolfeinden boven de zijgevels; op de hoeken schoorstenen met borden. Omlijste ingang, zesruitsvensters en ..

Kantoorwoning in Interbellumstijl

Hoofdweg 25
Finsterwolde (Gemeente Oldambt)
Inleiding KANTOORWONING gebouwd in 1929 in Interbellum-architectuur in opdracht van notaris H.J. Kloosterman. Het ontwerp was van P. Wester..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grote Slapersluis in Finsterwolde

Foto's (1)