Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in ambachtelijk-traditionele stijl met aangebouwde smederij in Beerta

Nijverheid Industrie

Hoofdstraat 59
9686VG Beerta (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Woonhuis in ambachtelijk-traditionele stijl met aangebouwde smederij

Omschrijving WOONHUIS met aangebouwde SMEDERIJ, gebouwd omstreeks 1880 in een Ambachtelijk-traditionele stijl. Het één verdieping hoge, deels onderkelderde WOONHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in roodbruine baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop oranje Hollandse pannen, voorzijde geglazuurde zwarte Friese golfpannen; twee gemetselde nokschoorstenen; niet-originele dakkapel op het noordelijk dakvlak; muurankers; verstrakte houten gootlijst, zuidzijde niet-originele goot. De gevels worden geleed door H-vensters met aan de bovenzijde afgeronde hoeken onder rollaag. De entree bevindt zich in de voorgevel (oostzijde) met wolfeind en bestaat uit een niet-originele deur met bovenlicht en houten omlijsting. Links van de entree twee H-vensters en rechts van de entree één H-venster, waarboven drie tweeruits zaadvensters met aan de bovenzijde afgeronde hoeken onder rollaag. In de zuidgevel, die deels opnieuw is opgemetseld, twee H-vensters, een tweeruits keldervenster, een niet-origineel driedelig venster, een samengesteld tweedelig H-venster, een niet-origineel tweedelig venster en twee niet-originele tweeruits vensters. De achtergevel (westzijde) is voor de bescherming van ondergeschikt belang, omdat ze deels opnieuw opgemetseld is en een nieuwe indeling heeft gekregen. In de noordgevel twee H-vensters. Aan de voorzijde van de krimp een smal H-venster; aan deze zijde is de smederij aangebouwd. Op de hoek van de krimp een jonger samengesteld tweedelig H-venster. Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming in aanmerking. De aangebouwde SMEDERIJ is opgetrokken in roodbruine baksteen op een aangesmeerd trasraam en wordt gedekt door een zadeldak waarop niet-originele dakbedekking; strakke houten windveren; houten piron; muurankers. In de topgevel aan de voorzijde (oostgevel) twee houten paneeldeuren met drieruits venster onder rollaag. In de top een opgeklampt houten luik onder rollaag. In de top van de achtergevel (westzijde) een getoogd venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling. De romny-loods (niet beschermd) is tegen de achtergevel aangebouwd. In de oostgevel vier negenruits vensters met zesruits bovenlicht onder rollaag. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten werkbank, de oven uit 1872 en het aambeeld. Waardering Woonhuis met aangebouwde smederij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een smederij met woonhuis uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen - vanwege de traditionele vormgeving en detaillering - vanwege de redelijke mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur - vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type gebouw in de provincie Groningen - vanwege de aardige ligging aan de Hoofdstraat (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522556
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in ambachtelijk-traditionele stijl met aangebouwde smederij in Beerta

Garage in ambachtelijk-traditionele stijl

Hoofdstraat 59
Beerta (Gemeente Oldambt)
Omschrijving De GARAGE (gebouwd in 1927 in een Ambachtelijk-traditionele stijl) is opgetrokken in roodbruine baksteen, aan de voorzijde op ..

Oldambster boerderij met voorhuis met omlijste ingang in het midden en twee rijen zaadzoldervensters

Hoofdstraat 24
Beerta (Gemeente Oldambt)
Boerderij van het Oldambtster type. Omlijste ingang midden in het onderkelderde voorhuis. Twee series zoldervensters in de afgeknotte voorge..

Oldambster boerderij met ingang in zijgevel en drie rijen zaadzoldervensters

Hoofdstraat 99
Beerta (Gemeente Oldambt)
BOERDERIJ van het Oldambtster type. Ingang in de zijgevel. Drie series zoldervensters in de puntvormige voorgevel.

Oldambster boerderij met voorgevel geleed door middenrisaliet en vier pilasters

Hoofdstraat 137
Beerta (Gemeente Oldambt)
BOERDERIJ van het Oldambtster type. Voorgevel geleed door middenrisaliet en vier pilasters.

Huningaheerd

Hoofdstraat 153
Beerta (Gemeente Oldambt)
Op oud borgeterrein staande boerderij van het Oldambtster type met omlijste ingang in het midden van het onderkelderde voorhuis, waarvan de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)