Bedieningsgebouwtje spoorbrug in Bad Nieuweschans

Oudezijl 1
9693PA Bad Nieuweschans (gemeente Oldambt)

Beschrijving van Bedieningsgebouwtje spoorbrug

Omschrijving Het BEDIENINGSGEBOUWTJE (gebouwd omstreeks 1930 in een Interbellum architectuur) is opgetrokken in een gesinterde bruinpaarse baksteen op een aangesmeerd trasraam en wordt gedekt door een flauw hellend ruim overkragend tentdak waarop niet-originele dakbedekking; betonnen fries. De gevels worden geleed door staande stalen tweeruits vensters met bakstenen onderdorpels. De entree bevindt zich centraal in de westgevel en bestaat uit een stalen deur waarin glas met gemetselde omlijsting waarvoor een vier treden hoge aangesmeerde stoep met aan weerszijden een gemetseld muurtje. Links van de entree een staand venster. In de noordgevel een staand tweeruits hoekvenster In de oostgevel twee staande tweeruits hoekvensters. In de zuidgevel een staand tweeruits hoekvenster. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang de houten vloer en de gele geglazuurde vensterbanken. Waardering Bedieningsgebouwtje behorende bij een spoorbrug van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een bedieningsgebouwtje behorende bij een spoorbrug uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen - vanwege de typerende vormgeving en detaillering - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de typologische zeldzaamheidswaarde in de provincie Groningen - vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de locomotievenloods (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)